Печатна база за фалшиви банкноти разбиха в центъра на София

dennews.bg
03.06.2011
размер на текста:

Снимка: Пресцентър МВР

Печатна база за фалшиви банкноти е разбита антимафиоти в центъра на столицата, съобщиха от Пресцентъра на МВР.
Съвместната операция е проведена от ГДБОП, под ръководството на ВКП, зам. градския прокурор Роман Василев и със съдействието на Европол, Евроджъст, Сикрет Сървис и испанските служби. Задържани са сериозни суми в различни валути /лева, евро и долари/– готови и в различен стадий на подготовка, трима са заловени след сделка
Печатна база за производство на фалшиви пари бе разкрита при съвместна операция вчера. Реализацията е проведена от служители на ГДБОП, под ръководството на ВКП, зам. градския прокурор Роман Василев и със съдействието на Европол, Евроджъст, Сикрет Сървис и испанските служби.
В хода на акцията, в района на Немската гимназия в столицата, е атакувано ателие за производство на фалшификатите, собственост на софиянеца Б.П. /46 г./, вече осъждан за фалшифициране на евробанкноти. 5-годишеният му изпитателен срок по същата присъда е изтекъл през февруари т.г.
Вчера по обед Б.П. имал сделка със сръбския гражданин И.Р./38 г./, неосъждан, на когото предал 20 хил. неистински евробанкноти с номинал 50. След покупко-продажбата сърбинът е задържан с фалшивите пари. Скоро след това в офиса на Б.П. пристигнали антимафиотите и го заварили в процес на работа – поставял холограмни знаци на вече отпечатани фалшиви евро купюри.
В хода на процесуално-следствените действия в помещенията на печатницата са намерени и иззети над 150 хил. напълно готови фалшиви щатски долара, над 150 неистински банкноти с номинал 50 лв., над 200 фалшиви отпечатки на банкноти от по 100 евро и още 900 евробанкноти по 50 евро – всичките в различен стадий на изработка.
От производствената база са иззети и компютърни конфигурации с предпечат на банкноти и неистински документи за самоличност.
Антимафиотите открили и предпечатна подготовка за 50 лв, 50 и 100 евро, клишета за полагане на релеф върху банкнотите-менте, офсетна машина, нож за рязане, топъл печат за поставяне на холограмни стикери, материали за сито-печат. Иззети са и намерените над 371 пластики /за банкови карти/ с магнитна лента, някои от тях – с логото на една от световните картови компании, устройства за манипулиране на банкомати, заготовки за корици за дипломи за завършено образование, визи, печати на поделение на държавна институция и районни управления на МВР- София.
Близо до печатната база е задържан и помощникът на Б.П. – Н.С./41 г./ , също осъждан за фалшифицирне на пари. В копирен център в кв. „Стрелбище”, собственост на Н.С., са намерени и иззети фалшиви банкноти от 100 щ.д., лого на банкова карта и пластики с надпис /на други две световни картови компании/, фолиа с имитация на воден знак за евро банкноти, компютърни конфигурации и други материали и вещи, свързани с престъпната дейност.
Неутрализираната група е изработвала евро банкноти, разпространявани на територията на Гърция, Белгия, Германия, Испания и други страни от ЕС.
Процесуално-следствените действия продължават и днес. Предстои днес да бъдат повдигнати обвинения на тримата задържани.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети