Багери на частник унищожават лозя на наследници в с. Бураново

Десислава Панайотова-Янкова
28.06.2011
размер на текста:

Хората искат отсрочка, за да извадят документи и да приберат гроздето си. Снимки: dennews.bg

Рев на багери събуди в паника кочериновското село Бураново и е на път да роди поредния инициативен комитет срещу неправдите на законите и правилата у нас. Десетки наследници на лозови масиви, засадени от дедите им и стопанисвани до момента от тях, се оказаха безсилни да спрат настъпващите багери на арендатор, който започна изкореняването на гледаните с труд и пари лози само два месеца преди гроздобера. Наред с унищожаването на лозята работници на арендатора Добромир Янев прибират и циментовите колове, които са собственост на хората, а малцината наследници с узаконени и трасирани площи се оказват без достъп до земите си, тъй като петната - тяхна собственост, са разхвърляни в центъра на 160-те декара, отдадени под аренда.

С бой ни взеха земите, сега да се молим и плащаме трябва, казва дядо Стоил.


„Наследниците на земите, които бяха национализирани и включени в ТКЗС и АПК, си знаехме на базата на стари документи къде са нашите петна и като дойдоха промените, започнахме да ги обработваме. Ние сме заинтересовани. Не сме оставили земите да пустеят, а ги работим от 20 г. и влагаме труд и пари. Подадохме заявления, за да си ги узаконим, и от поземлена комисия в Кочериново ни бяха издадени удостоверения, че земята ни се връща в реални граници. Оттам обаче ни помолиха да изчакаме, защото процедурите за лозовите масиви били по-тежки и трябвало да върнат първо нивите. Така ние, спокойни, че имаме някакъв документ и сме водили разговори в поземлена, продължихме да си обработваме лозята, да ги поливаме с вода, която караме от друго място, да ги подмладяваме. В един момент обаче, без да ни уведомят, преди две години 160 декара, включително и наши лозя, са били отдадени под аренда с решение на ОбС”, обяснява Владо Ангелов.
Така, докато, спокойни за собствеността си, наследниците чакали търпеливо заснемането на терените и издаването на скици, общината актувала земите за частна общинска собственост и през 2009 г. сключила договор за 4-годишна аренда с Добромир Янев.
„Никой през тези години не ни уведоми какво се случва. И при актуването на земята за общинска не са ни потърсили като заинтересована страна, нито при процедурата за отдаване под аренда. Нали и ние можехме да се явим на търга?!”, чуди се и Благой Граховски.
 

Част от лозята вече са изкоренени. Арендаторът няма намерение да се спира.

Съмненията на хората, че нещо се е случило „под масата”, се засилват от факта, че договорът за аренда е бил сключен преди две години, а до момента нито един от наследниците не е бил уведомен, че земите вече имат нов собственик.
„Защо са ни оставили да работим лозята две години, а не са ни казали още тогава, за да се задействаме? Как да не си помислим, че става дума за някаква измама. Нали спокойно арендаторът може да е снимал лозята ни и да е представял нашия труд за негов, и така да е прибирал субсидии. Европейските субсидии се изплащат на два транша - на първата и на третата година. Така че той може спокойно да е взел пари на база на нашия труд и лозя и сега да се е разбързал за втория транш”, смята още Благой.
Дядо Стоил пък не може да приеме, че при национализацията хората в Бураново и семейството му са били бити, за да предадат собствеността си на ТКЗС-то, а сега трябва да плаща и да се моли, за да си върне собствеността.
„Съмняваме се, че арендаторът ще направи лозе, защото всеки лозар знае кога се сади, кога се пръска и най-вече кога ще започне да изкарва продукция. Та защо две години нищо не е направено, а сега, на третата - една година преди да изтече договорът, бърза да унищожава?!”, казва и Данчо Златарски.
Все пак има наследници, които са трасирали имотите си и имат скици. Парцелите им се оказват обаче заградени от всички страни от декарите на арендатора. „Кой може да ми гарантира на 100%, че утре той няма да реши да ми отреже достъпа до лозето и няма да ми го купи за 50 лв., защото, ако не пожелае да ми даде път, няма как да припаря до него. С вертолет ли ще пръскам, копая, поливам и бера грозде”, чудят се още потърпевшите.
Всъщност тези, които имат скици, дължат това на провидението и късмета, защото в една седмица на едни е отказано, а на други е издаден документ.

Кметтът на селото обвини хората, че сами са си виновни.


„И когато са идвали да заснемат границите, никой от нас не е бил уведомен, а почти всички живеем по градовете и сме тук само когато имаме работа. Защо на кметството не се сложи обява, не се обявяват решенията на ОбС, които касаят селото, търговете? Само некролозите четем на мястото за обяви. Кметицата Наталия Карчина е почти неоткриваема. Тя си живее в града и даже когато някой почине, едва я откриват да издаде смъртен акт. А нали и удостоверенията за наследници тя трябва да ни издаде, а как да ни ги издаде, като я няма”, питат още хората.
Всъщност са най-гневни именно на кмета на селото и на отстранения кмет на Кочериново Костадин Катин.
„Каква е разликата между национализацията с бой и присвояването на земите ни в демокрацията? Едното беше с бой, другото с мълчание и подвеждане. Та ние не сме длъжни да ставаме и лягаме с „Държавен вестник”, нали затова сме избрали хора, които да ни представляват - кметове, съветници. Плащаме заплатите на чиновници?!”, негодуват хората.
 

Според хората обаче нито решенията на ОбС, нито обявите за търговете са били сведени до знанието им.

Обясняват още, че циментовите колове, които сега се прибират от работниците на арендатора, са тяхна собственост.
„Коловете ги получихме срещу дяловите капитали в ТКЗС. Защото тогава нямаше пари, които да ни се изплатят, и срещу тях получавахме каквото ни отпуснат - на един колци, на друг машина. Но тези колци са наши, а сега къде отиват. Къде отива трудът ни, парите за препарати и напояване? Защо не ни казаха по-рано не само за да можем да си потърсим правата, преди да бъде унищожено всичко, а и да не даваме пари за пръскане? Защото сега препаратите още не са изсъхнали, гроздовете са се оформили и бяха изкоренени...”, ядосва се и Борис Райнов.

Сега наследниците искат спирането на багерите, за да могат да узаконят земите си.

Това обаче може да стане само с добрата воля на арендатора, който обаче обясни за dennews.bg, че няма вина за това, че хората не са били информирани навреме, и не може да спре изкореняването, защото самият той гони срокове.
Председателят на Общински съвет - Кочериново Стоян Банчев обясни, че при гласуване на докладните съветниците разчитат, че подадената от общинската администрация и поземлената комисия информация е коректна.
„При гласуването на решенията за отдаване под аренда към докладната имаше скици, че се касае за частна общинска собственост и лицензирана оценка. Никой не ни е запознал, че там има хора, които обработват и стопанисват лозя. Аз самият съм ходил няколко пъти на събрания в селото и не съм получил никакъв сигнал за този проблем. Земята е отдадена на базата на четири решения общо за 170 декара”, обясни Банчев.

Повечето възрастни хора няма как да са наясно с постоянно менящите се закони и правила.


Сега той и кметът на селото Наталия Карчина готвят провеждането на селско събрание през идната седмица. По думите й циментовите колове се събират в селото, след което ще бъдат складирани в общината.
„Като си представят документ, че са техни, ще си ги получат. Как иначе сега да ги даваме, като може единият да иска 28, другият 33. Кой знае кой колко има”, казва Карчина.
„Свършила съм си работата на 100%”, отговаря на въпроса дали има вина за оплетения казус кметицата.
Нито тя, нито председателят на ОбС обаче помнят дали на заседанието през 2009 г., когато е гласувано решението за отдаване под аренда, кметицата е била изслушана и дали е обяснила, че там има хора, които обработват лозята.
„Вината си е в хората. 10 г. имаха да си върнат земите по закон, но не са го направили. Не идват на събрания, не се интересуват. А сега обвиняват”, каза Карчина и добави, че тя самата е загубила земята си, тъй като имало много наследници, които не са се разбрали помежду си.
Хората веднага отговарят - едно е да не си бил заинтересован и да си загубил права над земята си, а друго е да си започнал процедура и да си влагал труд и средства.
„Има още нещо съмнително. Защо, когато земята е била актувана за общинска, не са ни поискали наем за това, че я обработваме? Ами защото явно са искали да не разберем въобще какво се случва. И общината е спестила от нас наем, но за да може да си присвои земята”, обясняват един през друг потърпевшите.
Карчина обаче е категорична, че лично довела комисия, която да трасира терените, но малцина били заинтересовани.
 

Благой Граховски (в средата) и Владо Ангелов (в дясно) пред изкоренените лози.

А хората се чудят още нещо - какво би спечелил арендаторът с договор за 4 години. „Дори и да ни нямаше нас, дори и да беше започнал да работи от първия ден на договора, как щеше да изкара реколта за 4 г.?”, питат те.
И всъщност никой не гарантира, че общината ще продължи договора за аренда на Янев за по-дълъг период.
„По закон тогава имахме право да отдаваме земи - общинска собственост, по чл. 19, т.е. на бивши собственици само за срок от 4 г. Законът вече е променен и общината има право да ги продава тези земи. Ние се въздържаме, въпреки че има много желаещи да купуват, защото в един момент, ако собствениците си потърсят земята, ние или трябва да възстановим нея, или да ги обезщетим с друг парцел. Такъв е законът”, обяснява още Банчев.
Той и изпълняващият длъжността кмет на Кочериново Иван Минков разбират тревогата на хората и ще се срещнат с тях, но единственото, което могат да направят, е да водят преговори с арендатора.
„Договорът е подписан на 28 май 2009 г. и е „железен” за арендатора. В него пише, че той има право да изкоренява стари насаждения. Така е гласувано от ОбС и така е подписан договорът. Разбирам напълно хората и ще разговарям с арендатора, но забавянето на изкореняването, което да даде време на хората да спасят тазгодишната реколта и да върнат собствеността си, зависи от неговата воля”, коментира и Минков.
Случаят в Бураново пък даде повод на хората в общината да прокарат още една теория, тъй като това не е първият случай на подведени собственици, които са си загубили земите в полза на общината.

По лозите се виждат готови гроздове и следите от препарати, с които са пръскани дни преди да бъдат изкоренени.


„Май така с недомлъвки и усуквания общината е придобила огромна собственост на гърба на наследници и ще може да продава земите на смешни цени и на свои хора. Защото и търговете не бяха обявявани както трябва. Нека се провери по колко кандидати са ходили - май само тези, които са пускали заявления”, смятат хората.
Според Благой Граховски пък случаят може да се използва, за да удари по името на Минков.
„Няма да се учудя, ако Катин е разпоредил на Янев да пусне багерите, за да излезе, че Минков е некомпетентен. Но ние знаем той как управляваше”, казва той.
Наемът на Янев е 40 лв. на декар за година. До момента той не е платил нито лев, защото гратисният период, записан в договора, е октомври месец тази година. Така че наемът трябва да бъде платен след октомври.

 

 

Добромир Янев

   Добромир Янев:

 

Нека хората узаконят земите си

 

Няма никакъв заговор в това, че сега започна изкореняването. Просто сега ми излезе актът за изкореняване и презасаждане от агенцията „Лоза и вино”. Тези лозя в момента нямат сертификат и трябва да се унищожат. Сега ние ще вкараме повече материал и с по-високо качество. Нека хората възстановят собствеността си и ако това стане, просто ще получат нови сертифицирани лозя, които ние ще засадим.
Аз уведомих и кмета на селото, и кварталния полицай, че започваме да изкореняваме, и не мисля, че имам вина, че хората не са били информирани. Това е било работа на кметовете, а не моя. Аз работя по Националната програма за развитие на лозарството към Министерството на земеделието и храните, а не по европейски фондове. Договорът ми е за възстановяване на стари лозови масиви, защото по закон вече лозя могат да се садят само в стари масиви. Финансирането е 60% от програмата и 40% от моя страна. До 2020 г. пък производителите трябва да работят само със сертифицирани сортове и затова се налага подмяната на лозята.
Не искам да ощетявам никого, но аз самият имам срокове, защото ни предстои есенно засаждане, купили сме вече материал - по три долара пръчката.
Тези имоти, които имаха скици, бяха трасирани за наша сметка и тях няма да пипаме. Разбира се, че ще осигуря достъп до имотите в центъра. Тези хора, които успеят да си узаконят имотите, ще останат с нашия материал и няма проблем след това те да продават гроздето си на мен. Имам намерение да затворя цикъла на производство на грозде и вино и винарната ми в село Бараково е почти готова, но по новите изисквания ще може да се използват само сертифицирани лозя, затова сме се захванали.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети