Историческият музей в Дупница набира кандидати за археологическото лято

Даниела Методиева
28.06.2011
размер на текста:

Историческият музей в Дупница започна набирането на кандидати за разкопки за обект Кулата при Крепостната стена край града, които стартират от 4-и юли. Те ще продължат до 15-и август и са под надслов „Младежко археологическо лято”. Изискването е кандидатите да са навършили 18 години, за предпочитане е да са учащи. С предимство ще се ползват тези от тях, които са участвали в предишни археологически проучвания. Документите ще се приемат в Историческия муезй в града. Кандидатите трябва да напишат заявление по образец и да представят ксерокопие от лична карта.
Директорът на Историческия музей в града Анелия Геренска обясни, че тази година в разкопките при Крепостната стена край Дупница ще се включи и екип от Националния археологически институт и музей с двама стажанти под ръководството на специалиста Петър Лещаков. Тяхната задача е да проучват праисторическите пластове при Крепостната стена.
Археологическите разкопки в местността Кулата край Дупница се провеждат за трета поредна година, те стартираха през 2009-а. Още тогава бе открита византийска монета от 6-и век, съдове и предмети, които са доказателство, че на крепостната стена е имало и жилища и че тя не се е ползвала само за отбранителни цели. Археолозите откриха части от вретено, от керамични съдове, от кавал от кост, делва, две християнски погребения, части от монети.
През месец май тази година бе открита и изложба в Историческия музей в Дупница, която бяха изложени ценни експонати от археологическите разкопки. Сред тях са най-стария глинен съд, открит при разкопките с формата на човешка глава, който датира от 5-о хилядолетие преди новата ера. Сред експонатите е и керамичен печат за обредни хлябове от 6-и век и икона от стеатит от 11-и век, сребърен пръстен с врязано изображение на двуглав орел.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети