Либия не признава заповед за ареста на Кадафи, ООН санкционира жена му

DenNews.bg
28.06.2011
размер на текста:

Либия отрече правомощията на Международния наказателен съд в Хага и няма да се съобрази с издената заповед за арест на Муамар Кадафи. Това стана само ден, след като населението на втория по големина либийски град Бенгази вчера вдигна празненства, с които беше посрещната новината за издадената от съда заповед за ареста на Кадафи, сина му Сейф ал Ислам и шефа на либийското разузнаване Абдула ал Сануси по обвинения в престъпления срещу човечеството. Според прокурорите тримата са замесени в убийството на цивилни протестиращи през февруари.
„Либия не приема решенията на МНС, който е инструмент на Запада за съдебно преследване на лидери от Третия свят”, заяви на пресконференция в Триполи либийският министър на правосъдието Мохамед Амхамад ал Камуди, информира БТА.
Според министъра вождът на революцията и синът му не заемат никаква официална длъжност в либийското правителство и поради това те нямат връзка с претенциите на международния съд. Кадафи не заема официален пост в либийската политически система, независимо че управлява страната над 41 години.
Междувременно Комитетът за санкциите на Съвета за сигурност на ООН забрани на съпругата на Кадафи да излиза от Либия и нареди да бъдат конфискувани авоарите й в чужбина, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg. Същите санкции са наложени на министъра на планирането и финансите Абдулхафид Злитни и петролната компания "Зуейтина", свързана с Либийската национална петролна компания, на която вече са наложени санкции.
Дискутира се налагането на санкции на още няколко либийски физически и юридически лица, но Русия и Китай продължават да блокират включването им в списъка.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети