С 0 лева за строеж удариха първа копка на камбанария в с. Крайници

Десислава Панайотова-Янкова
27.06.2011
размер на текста:

Янев разби бутилка шампанско в лопатата на багареа. Снимки: dennews.bg
Около 100 души се събраха в двора на черквата.

С 0 лева в наличност, но с много тържественост вчера беше ударена първата копка на новата камбанария на черквата в дупнишкото село Крайници. След молебена и официалната част, в която кирката размахаха кметът на Дупница Атанас Янев, председателят на ОбС Явор Тодоров и кметът на селото Мариана Димитрова, стана ясно, че до момента все още няма отпуснати средства за строежа.
„Ще разчитаме на общината, на населението и на спонсори”, обясни Димитрова.

Янев, Тодоров и Димитрова удариха по няколко кирки в основите на новата камбанария.


Архиерейският наместник отец Георги Паликарски постави срок от 3 месеца за изграждането на новата камбанария, която трябва да е висока 16 метра и по първоначални сметки ще излезе около 40 000 лв.
Преди да разбие бутилка шампанско в лопатата на багера кметът Атанас Янев изтъкна, че красотата на камбаните заслужават по-хубава камбанария от сегашните, за да се чува гласът им на далеч.
Отец Паликарски от своя страна пожела камбанарията да се използва само за празници, сватби и кръщенета, но не и за пожари и бедствия.
Старата камбанария е построена през 1914 г., а камбаните са излети на място.
Около 100 души присъстваха на първата копка вчера. Сред тях бяха и общинските съветници Иван Ибришимов, Станислав Павлов и Вергил Кацов, както и заместник-кметът Йордан Йорданов. Молитва към Бога заедно с Паликарски отправи и новият свещеник на Крайници отец Радослав.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети