Майки от Бобов дол протестираха пред общината за бавене на еднократните помощи за 2010-а година

Кметът Грети Алескова ги отпрати с празни ръце след среща в кабинета й заради наложения запор върху сметките

Даниела Методиева
24.06.2011
размер на текста:

Преди обяд днес майките дойдоха с колички пред общината. Снимки: dennews.bg

Майки от Бобов дол протестираха пред сградата на общината днес заради бавене на полагащите им се еднократни помощи за новородено за 2010-а година. С бебетата в ръце те влязоха в кабинета на кмета Грети Алексова, за да потърсят сметка за това защо досега не са им изплатени по 300 лева. Стигна се дотам, че между изнервените майки и Алексова започнаха препирни за това редно или не е при положение, че имат право, все още да чакат за тези пари.

 С бебетата на ръце протестиращите чакаха да бъдат приети в кабинета на кмета Грети Алексова.


Грети Алексова обясни, че причината да не може да плати тези пари е в наложения запор на община Бобов дол заради неизплатени задължения към фирми-изпълнители от месец февруари. Освен това, общината от тази година плаща и главница от 700 000 лева по дългосрочния заем за подмяната на водопровода. Майките така и не се съгласиха с това обяснение на Грети Алексова и съвсем логично зададоха въпроса защо парите не са изплатени до налагането на запора, още повече, че общата сума за всички еднократни помощи не голяма- 15 000 лева.

След срещата майките си тръгнаха разочаровани.


Сред тях бе и Ирена Атанасова, която бе дошла с дъщеря си Анджела на годинка и 6 месеца, родена в края на декември 2009-а година. Заради празниците майката не успяла да подаде необходимите документи навреме и направила това в началото на януари. Екатерина Николова бе дошла пред кабинета на кмета с 6-месечната си дъщеря Памела и сина си Майкъл на 7 години, за който досега така и не е получила полагащата й се еднократна помощ.

Екатерина Николова дойде с двете си деца.


Най-фрапиращ се оказа случая със Силвия Лиловска, която дори е завела дело срещу община Бобов дол. С решение на Общинския съвет е било отнето правото й да получи еднократна помощ след раждането на дъщеря й Лъчезара, защото бащата не е от Бобов дол.
"Аз съм жител на този град 2 години, а накрая се стигна дотам, че да не мога да получа парите за детето си. И всичко това е, защото бащата на детето ми, с който нямаме брак, не е живял 5 години тук. Сега обжалвам това решение на Общинския съвет пред Административния съд в Кюстендил. Какво излиза, че за второто дете трябва да си търся друг баща, от Бобов дол, така ли, пошегува се изнервената майка.

Силвия Лиловска няма право на помощи, защото бащата на детето й не е бил жител на Бобов дол 5 години.


След срещата с майките Грети Алексова обясни пред журналисти, че ако си позволи да изплати парите за еднократните помощи веднага попада под ударите на закона заради наложения запор върху бюджетните средства. Според нея този проблем би могъл да се реши много лесно, ако големите фирми, които дължат 1 милион лева за такса смет и данъци, се издължат на общината. На някои от тях вече е наложен и запор от съдия-изпълнител.
 

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети