Таблети осигуряват навигация и инфо на туристите в ПП „Рилски манастир”

Ръководството отчете редица успешни проекти, готвят и пункт за виртуална разходка за хора с увреждания

Десислава Панайотова-Янкова
24.06.2011
размер на текста:

Възрастните и учениците са най-верните приятели на природния парк. Особено когато трябва да се почиства и върши работа.

В деня, в който небето се отваря, слънцето играе, а природата влива магически сили в билките ръководството на Природен парк „Рилски манастир” направи заклинание за успех, като представи работата си по няколко успешни проекта и други, които тепърва чакат реализация.

Райна Пашова представи книгата за парка. Снимки: dennews.bg


Експертите по гори, флора и фауна Камен Гълъбов, Десислава Андонова, Димитър Папукчийски и пиар експертът Райна Пашова направиха презентация за работата на парка в заседателната зала на община Рила днес. Всеки от присъстващите получи книгата издадена за десетата годишнина на парка, която беше отбелязана през изминалата 2010 г. В нея са представени всчики растителни и животински видове, които живеят на територията на ПП „Рилски манастир”, какато и десетките зелени акции на екипа и доброволци. Всъщност доста от присъстващите се намериха по снимките в книгата и на самата презентация.
Само преди седмици прирдоният парк спечели проект за създаване на Национален център за обучение на специалсити в защитените територии. Той ще бъде финансиран от Германската федерална екологична организация и е на стойност 235 052 лв. По него се предвижда провеждането на обучителни семинари и уъркшопи, ремонт на стара сграда на горските, която ще бъде превърната в място за обучение и експозиции. Освен това се разработва технология, която ще позволи на туристите да бъдат раздавани таблети с отбелязани по тях маршрути, като така посетителите ще имат възможност да се запознаят подробно с богатството на природата и да се разходят и без водач.
Партньор по проекта са университета Лойфана в Люнебург, ЮЗУ „Неофит Рилски” и Лесотехническия университет.

В момента паркът работи и по прект за възстановяване и опазване на популациите на гусихиевата ведрица, която посетителите могат да видят по пътеката към гроба на св. Иван Рилски и рилския ревен.
По проект финансиран от дарителската кампания на една от банките пък за 10 000 лв. вече са изградени кътове за отдих и информационни табели по маршрута Кирилова поляна-Рибни езера-Смрадливото езеро. Този проект е с името „По следите на рилския ревен и рилската иглика”, а официалното откриване на маршрута е насрочено за 28 юни.
 

Десислава Андонова, експерт "Флора" представи проектът за опазване на гусихиевата ведрица, която е защитен вид и рилския ревен.

В момента се изпълнява и проект за опазване и възстановяване на 11 местообитания край реките и влажни територии в „Натура 2000”.
Изготвя се и проект за създаване на екопътека за хора с увреждания. Той предвижда изграждането на пункт на Кирилова поляна, в който хората с увреждания ще могат да обходят целия парк и да се запознаят с животните и растенията с виртуална разходка из билата и поляните в парка. Освен това ще бъде изградена и достъпна пътека в близост до пункта.


 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети