Паметникът на Съветската армия стана армия от комикс герои

DenNews.bg
20.06.2011
размер на текста:

Снимка: dnevnik.bg

Неизвестен художник превърна само с малко блажна боя паметника на Съветската армия в армия от комикс герои. Дали е очаквал или не, но неизвестният автор не само превърна монумента в атракция за столичани, които от дни не спират да се снимат пред него, но и сложи началото на нов дебат за и против паметниците от времето на комунизма. И ако от Младежката организация на СДС аплодират „модернизирането му”, то министърът на културата Вежди Рашидов нарече случилото се вандализъм.
Супермен, клоунът на "Макдоналдс", Жокера и Робин от „Батман” заместиха тежковъоръжените войници и партизани. Министър Рашидов коментира, че според него боядисването на паметника е "углавно престъпление". "Никъде по света това не е позволено. Не можеш да посягаш на каквото и да е. Друг е дебатът дали той е необходим или не е необходим. Друг е дебатът дали има художествени качества, но в случая в момента имаме един вандализъм", каза Рашидов, цитиран от агенция "Фокус".
"Искаме или не искаме, 50 години България е живяла в социализъм и това е част от историята ни. Ако някое поколение си мисли, че ще го изтрие с гумичка, това не е необходимо. Ние сме единствените, които ги води някаква разрушителна сила", каза още министърът.
„Паметникът на Съветската армия е част от тази памет - монумент на начина, по който в България се налага един жесток и недемократичен режим и свидетелство за 45 годишната подмяна на истинската история”, заявяват в декларация от МСДС.
„Преди няколко дни един неизвестен художник предложи по-добър вариант: паметникът да остане там, където е, но да се промени неговото послание. Ние от МСДС заставаме зад тази идея. Нека той да спре да бъде обект на идеологическо използване и да се превърне в част от съвременна София, запазвайки своето историческо значение”, се казва още в декларацията, цитирана от БГНЕС.
МСДС предлагат на Столична община да влезе в крак с времето и да превърне болшевишкия паметник в съвременно произведение на изкуството.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети