Кочериново благодари на Бога за спряното депо

Противниците на проекта разляха четири казана курбан пред сградата на общината, докато отстранения кмет се заканваше с пръст от колата си

DenNews.bg
20.06.2011
размер на текста:

Четирима свещеници отслужиха молебен.
Снимки: dennews.bg

Благодарност към Бога сложи края на гражданската съпротива срещу изграждането на регионално депо за битови отпадъци в местността „Точилото” в Кочериново. Инициативният комитет „Защита на Рилското корито” изпълни обещанието си дадено преди години, че ако проектът бъде спрян ще се огранизира курбан. Така вчера под жаркото слънце десетки кочеринци и делегация от съседна Рила седнаха рамо до рамо на площада в Кочериново. Мястото беше избрано нарочно, защото както председателят на инициативния комитет и основен двигател на съпротивата Методи Панайотов обясни „именно от тази сграда започнаха всички проблеми и заплаха за природата и хората на Рилското корито”. Затова и хората избраха да отпазнуват победата си срещу входа на общината.

Методи Панайотов (в средата) посреща Борислав Дойчинов (вляво), който водеше делегацията от Рила.


Четирима свещеници от Кочериново и Рила отслужиха молебен и осветиха четири казана с курбан, след което поръсиха за здраве присъстващите. Към тържествения обяд се присединиха и група чужденци подмамени от аромата на казаните. И въпреки че похапнаха на крак от мръвките те поздравиха местните не само за кулинарния им талант, но и за изявената гражданска позиция.
Празничният дух за малко не беше помрачен от факта, че отстраненият кмет на Кочериново, инициатор на спрения проект за депото и в момента разследван от прокуратурата за превишаване на власт и злоупотреби, Костадин Катин няколко пъти мина с автомобила си по главната улица. Той беше забелязан да размахва пръст заканително от колата си срещу хората.
 

„Важно е, че вече всеки управник, дали кмет, депутат, областен управител, трябва да е сигурен, че гражданско общество има. И макар овластените да продължават да сплашват те са безсилни пред истината и пред волята на народа”, коментира Ангел Велинов.
На тази последна среща за депото Методи Панайотов благодари от сърце на кмета на Рила Георги Кабзималски за оказаната помощ на инициативния комитет.


„Това беше единственият кмет, който помогна да защитим интересите на хората и природата в Рилското корито. Искам да благодаря на семейството си за търпението и подкрепата. На семейство Атанска и Боби Джолеви, които в тези години на битка бяха на разположение по 24 часа в денонощието, на Сълза Иванова, че хвърли много труд и емоции”, каза Панайотов, но самият той получи горещи благодарности, че събуди хората от Рилското корито за надвисналата опасност и поде кампания за спиренето на проекта.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети