Върнахме си от Канада антични монети, в Е-bay давали по 100$ за бройка

DenNews.bg
16.06.2011
размер на текста:

Монетите бяха показани в Националния исторически музей, където ще се съхраняват. Снимка: БГНЕС

С премеждия достойни за екшън България успя да си върне 21 000 антични монети за около 1 милион долара, изнесени в Канада незаконно. В инетренет оказиона Е-bay цената им дори излиза по-голяма, защото отделен предмет се продава за 80-100 долара, съобщават експерти от Националната следствена служба и прокуратурата, цитирани от dnes.bg.
Сред ценностите са сребърни и бронзови емисии, сечени в различни градове и владетели през епохата на класиката и елинизма, римски републикански сребърни монети, златни, сребърни и бронзови римски императоркси монети, бронзови монети на автономните градски управи в римските провинции Долна, Мизия, Тракия, Македония и други, византийски златни, билонови и медни монети, средновековни български сребърни и медни монети. Сред тях има и средновеконвни български оловени печати, бронзови, железни и каменни оръжия и инструменти, колани, токи, амулети, сребърни и бронзови накити, огледала, статуетки, съдове.
Като цяло находките датират от VIII хил. пр. Христа, през римската епоха, късната античност, Средновековието и Възраждането.
Министърът на културата Вежди Рашидов определи днешния ден като исторически и обясни, че за пръв път страната ни си връща толкова грандиозно количество антики, съобщава news.bg. Рашидов допълни, че връщането на безценните находки е прецедент не само в европейски, но и световен мащаб.
По думите му антиките са върнати като в екшън. Пренесени са „в черни куфари", а представителите на българската държава измежду които културният министър и заместникът му Тодор Чобанов, буквално са се редували да ги пазят в чакалните по летищата, като не са спали дълго време, съобщава и news.bg.
Културният министър изтъкна, че по случая се е работило година, а следствените работи продължават. Антиките ще останат за съхранение в Националния исторически музей.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети