Днес е ден на национален траур

dennews.bg
16.06.2011
размер на текста:

Днес е ден на национален траур в памет на загиналите в кървавата катастрофа на автомагистрала „Тракия" в ранните часове вчера. Националният флаг на държавните учреждения ще бъде свален наполовина. Всички публични мероприятия ще бъдат отменени, а тези, които трябва да се проведат, ще започнат с минута мълчание.
След жестоката катастрофа загинаха 8 човека, след като 23-годишен автобус по линията София - Бургас се преобърна, удари се в бетонна колона на надлез и се запали при разклона за Карлово, припомня news.bg.
Шестима от хората на задните седалки загинаха на място, а двама по-късно в болницата. Голяма част от жертвите са млади хора, а 5-годишно момченце стана свидетел на гибелта на майка си и 14-годишната си сестра. Говорителят на ОДП Стара Загора Йонка Георгиева и вторият шофьор на автобуса Иван Чакъров са сред загиналите.
9 души бяха приети в болница, а един все още е в кома.
Машината е собственост на фирма „Бургас Тур 90", която няма лиценз за превоз на пътници, но рейсът е бил използван от обявената в несъстоятелност "Ентуртранс". Все още не са ясни причините за трагичния инцидент, като разследващите работят по няколко основни версии - за технически проблем или грешка на шофьора. В подкрепа на първата теза е и фактът, че едната от задните гуми е била срязана.
Според документите автобусът „Мерцедес" е преминал технически преглед и е бил изправен. Разследващите са установили, че той се е движел с около 100 км/ч в момента на сблъсъка.
43-годишният шофьор Светослав Димитров по чудо оцеля в катастрофата. Беше установено, че той не е употребил алкохол. Той е задържан и ако бъде установено, че той е виновен за инцидента, го заплашват от 5 до 15 години затвор.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети