Национален траур за трагедията на АМ „Тракия” утре

DenNews.bg
15.06.2011
размер на текста:

Министерски съвет обяви утрешния ден 16 юни за ден на национален траур, заради тежката катастрофа на АМ „Тракия” от тази нощ, при която загинаха 8 души, двама са в кома, а други ранени.
Първоначалните огледи на автобуса и оценка на ситуацията сочат, че шофьорът, който е сред ранените, няма вина за тежкия инцидент, при който след удар в мантинелата автобусът се самозапали.
По информация на транспортния министър Ивайло Московски до катастрофата са довели счупена греда на автобуса и 15 см напречен разрез на задна дясна гума.
В автобуса, пътувал по линия София–Бургас, е имало 26 души. 16 са ранените, като двама са в тежко състояние. От загиналите са разпознати трима души, като сред тях има 14-годишно дете, потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, информира dnes.bg.
По думите му вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител и са назначени необходимите експертизи.
Катастрофиралият автобус е 23-годишен и е минал технически преглед на 8 март, с което му е издадено разрешително, че е годен да извършва превози.
43-годишният шофьор, управлявал автобуса по време на инцидента, не е употребил алкохол. Тахошайбата пък е показала, че автобусът не се е движил с превишена скорост, направил е необходимата почивка, спазил е законовите изисквания, съобщи още министър Московски.
Мобилни екипи на министерството в Бургас проверяват отношенията и документацията между фирмата превозвач „Ентуртранс“ и фирмата, чиято собственик е автобусът „Бургас тур“.
Фирмата "Ентуртранс" ООД е обявена в несъстоятелност, съобщи адвокатът на собственика Калина Тодорова. Собственик е турският гражданин Ениз Ченгел.
Заради обявената несъстоятелност не е ясно какво ще се случи с обезщетенията на пътниците от злощастния автобус. Те все са пак били в правото си да заведат граждански искове, заяви адвокатът.
Инспектор на ДАИ, проверяващ „Ентуртранс“, съобщи, че на фирмата са й били налагани актове най-вече за неспазване на работното време. Такъв акт е получил миналия месец и шофьорът на автобуса, но сегашните данни показват, че времето за почивка е било спазено.
Към ОДП-Пловдив има отворени две телефонни линии – 032/932 280; 032/932 281, на които може да се получи информация за пострадалите и загиналите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети