Арабската лига разединена заради Сирия

dennews.bg
14.06.2011
размер на текста:


Арабската лига е разединена заради насилието в Сирия срещу участниците в антиправителствените протести, съобщава РИА Новости, цитирана от news.bg.
Представители на част от страните-членки са поистали да се предприемат действия по отстраняването на Сирия от Арабската лига. Такава мярка според тях трябва да бъде израз на протеста на арабските страни срещу действията на сирийската армия и силите за сигурност , които удавиха в кръв демонстрациите.
Против това искане са съседните на Сирия страни, защото отстраняването й от лигата щяло да доведе до изолацията на страната и засилване на противоречията. Това щяло да доведе и трудности в решаването на конфликтите.
За това, че ситуацията в Сирия е много сериозна, изтъкна и председателят на Лигата Амр Муса. Той призна, че в организацията не могат да стигнат до консенсус какво да предприемат.
Правозащитни организации разполагат с данни, че жертвите на войската и силита за сигурност в Сирия вече са 1 300. В същото време се тиражира информация, че те са със стотици в повече. От своя страна властите съобщават за 300 загинали военнослужещи и служители на силите за сигурност.
Заради тежката ситуация в страната многи сириийци напуснаха домовете си. Вече е факт, че на територията на Турция има 300 бежанци.
За настъпилата демобилизация в страната властите в Дамаск отпавиха обвинения срещу външни сили и групировки.
През март Арабската лига преустанови участието на Либия в дейността на организацията заради потушаването на демонстрациите на мирни жители.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети