ВиК лови крадци на вода в борбата с режима в Бараково

Десислава Панайотова-Янкова
10.06.2011
размер на текста:

Снимка: dennews.bg

ВиК-Кочериново тръгва на лов за крадци на питейна вода в кочериновското село Бараково, което от години е принудено на живее на режим. Изненадващите проверки по всички домове са част от аварийния план приет на среща между жители на селото, представители на водното дружество, кметът на Кочериново Иван Минков и депутатът от ГЕРБ Валентин Микев днес следобед. Другата мярка, която трябва да облекчи положението до изграждането на новия водопровод, за който вече текът процедури, е налагането на регламентиран режим. Той беше предложен от самите бараковци и одобрен от ВиК. От утре водата в селото ще бъде спирана от 12 до 17 часа и от 23:30 до 6 часа. Това ще даде възможност хората, които работят на смени да облекачат бита си, както и захранването на резервоара на селото, за което са нужни от 3 до 5 часа.
Бараковци, предимно млади майки и жени, които присъстваха на срещата подсказаха на шефа на ВиК-Кочериново Методи Ичев, че в селото има неизвестен брой хидрофорни помпи с вместимост над 1 тон. Щом водата бъде пусната те моментално започват да се пълнят и така 60-те кубика от резервоара биват изсмуквани за минути без останалите абонати да имат възможност да използват чешмите си. Пак по информация подадена от хората ВиК ще извърши проверка и на няколко къщи, които са включени на напорната тръба, което е забранено от закона.
„Където установим, че има чешми включени преди водомерите незаконните отклонения ще бъдат рязани, а освен това ще има и актове”, закани се Ичев. Освен къщите ще бъдат проверявани и парцелите, защото има такива с чешми с питейна вода, която се използва за поливане.
„Това е първата реакция на всички наши сигнали от страна на община Кочериново за което благодарим на Минков. Ходили сме при остранения кмет Катин няколко пъти, но той все повтаряше, че е докарал водата до Бараково и друго не го интересува. Последния път ни изгони дори”, оплакаха се майки.
Всъщност Бараково е единственото село в общината в което проблема с водата не е решен. Както писахме преди дни жители се вдигнаха на спонтанен протест и поискаха незабавни мерки. На срещата днес те бяха набелязани, а в края на следващата седмица ще се проведе нова среща, на която да се види дали планът действа.
Проблемът с питейната вода на Бараково се дължи на факта, че селото е единственото което няма връзка с новия водопровод Рила-Кочериново. Селото се захранва от каптаж, чиято денивелация не позволява голям дебит и налягане, и е част от стария водопровод, който вече не се обслужва. В момента пък тече процедура по спечеленен пред Оперативна програма „Развитие на селските райони” проект за изграждане на нов водопровод. На въпрос кога най-после строежът ще започне Минков обясни, че не обича да дава обещания, но ако всичко върви без усложнения срокът е два месеца.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети