Изригнал вулкан блокира полети в Аржентина

dennews.bg
10.06.2011
размер на текста:

Над 300 полета са били блокирани на летищата в аржентинската столица Буенос Айрес и още 6 града в страната заради изригвания начилийския вулкан Пуйеуе, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от news.bg.
До спирането на полетите се е стигнало, след като днес вятърът е донесъл нов облак с вулканична пепел, който от сутринта е покрил с тънък слой столицата
След съвещание на кризисния комитет на Секретариата на транспорта на Аржентина, Националната метереологична служба и Националното управление по гражданска авиация е взето решение за отмяна на полетите с цел предотвратяване на инциденти.
Решението се отнася и за още 6 летища в градовете Сан Карлос де Барилоче, Чапелко, Ескел, Трелю, Виедма и Баия Бланка. Тъй като изрижгванията на вулката продължават, все още не е ясно кога терминалите ще възобновят своята работа.
Облакът с вулканична пепел е покрил и уругвайската столица Монтевидео, а в в Чили са отменени полетите за Бразилия. Местните власти внимателно следят ситуацията с чилийския вулкан, а очакванията са в близките дни той да се успокои.
Вулканът Пуйеуе с височина 2240 метра се намира в чилийските Анди. За последен път той се е събудил през 1960 година след земетресение 9,5 по Рихтер. Миналата събота той се събуди неочаквано и започна да изхвърля пепел с височина 8-10 км. Около 4 хиляди жители от околните населени пунктове са били екстрено евакуирани в безопасна зона и им е забранено да се завръщат по домовете си.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети