Кметът на Лондон иска такса за кортежа на Обама

DenNews.bg
01.06.2011
размер на текста:

Още не е ясно каква е точната сума, която Обама дължи.

Кметът на Лондон Борис Джонсън ще поиска президента на САЩ Барак Обама да заплати такса „задръстване” за целия кортеж на държавния глава, който миналата седмица посети бритнската столица, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от dnevnik.bg.
Според сега действащия ценоразпис за всяко превозно средство от кортежа, включително и за бронирания "Кадилак" на държавния глава, се дължи такса задръстване в размер на 16 долара. Борис Джонсън обясни, че папата, който гостува в Лондон през септември миналата година, е минал през центъра на града гратис, защото при неговото посещение са били затворени улиците по маршрута на делегацията.
Лондонското кметство и посолството на САЩ имат спорове от години за плащането на такса “задръстване”. От общината твърдят, че колите на дипломатите вече са натрупали неплатени сметки за 8.7 млн. долара. В същото време от посолството са на мнение, че такса “задръстване” трябва да се плаща само от британците.
Към момента все още не е изчислено колко общо дължи администрацията на американския президент на Лондон, но най-вероятно сумата ще бъде добавена към вече съществуващия дълг на дипломатите. От кметството на столицата на Великобритания допълват, че доста посолства си спестяват плащането на таксата, като натрупаната сума е за над 83 милиона долара.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети