Главният прокурор се готви за удар срещу полицейското насилие

dennews.bg
01.06.2011
размер на текста:

Военната прокуратура да поеме делата по случаи на полицейско насилие, което било по-малко по размери, когато магистратите под пагон били наблюдаващи. Това ще предложи на Нарадното събрание главният прокурор Борис Велчев, който цитиран от news.bg призна, че полицейското насилие дори и само по статистически данни е реален проблем.
Като пример в това отношение той посочи, че през 2010 г. прокуратурата е завела 238 дела срещу полицаи, от които 72 са за насилие над граждани.
Главният прокурор изрази мнение, че когато делата срещу полицейско насилие са били прехвърлени на гражданските прокуратури, това е създало проблем. А като причина посочи факта, че магистратите там работят по други дела заедно с колегите си от МВР.
През есента тази година ще бъде създаден специализиран сектор във ВКП, който да обобщава резултатите и практиката от тези дела, съобщи още Велчев.
Борис Велчев обяви, че до няколко дни от прокуратурата ще внесат доклад в Народното събрание за работата на държавното обвинение през 2010 г. От него щяло да стане ясно че натоварването е огромно, но за сметка на това оправдателните присъди били едва 4% , а осъдените- 50 000 души. Според Велчев броят на осъдените е единственият критерий, по който може да се съди за работата на прокуратурата. И като доказателство посочи, че увеличеният брой на присъдите за организирани престъпни групи. Докато през 2007 г. те са били 78, през 2010 г. осъдените вече са около 250. Ръст на присъдите има и за престъпленията с еврофондовете.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети