Проект „Лети без граници” разперва криле в Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
09.05.2011
размер на текста:

Петьо (в дясно) испанският му колега Мануел Гарсия (вляво) и Атанас Янев Янев. Снимка: Личен архив

Проект за разработане на Дупница и региона като място за въздушни спортове и парапланеризъм чака съдействието на общината и кмета Атанас Янев за да резпери криле.
Идеята е на дупнишкия ас в свободния полет Петьо Кюркчийски, който се занимава с въздушни и екстремни спортове от над 10 г.
Днес Кюркчийски и испанският му приятел и колега Мануел Гарсия се срещнаха с кмета Атанас Янев, за да обсъдият развитието на проекта. На първо време инициаторите разчитат на отпускането на финансова помощ за официалната регистрация на дупнишки клуб по въздушни споретове, както и отпускане на помещение.
„След това е лесно. Въпреки че Дупница все още няма официално регистриран клуб получихме от испанските си приятели екипировка, която да ползваме. Всъщност два испански клуба и един софийски клуб ще бъдат партньори по проекта. Идеята е да популяризираме Дупница като място за въздушни спортове, да каним чужди пилоти и да направим училище за парапланеризъм. Районът ни е изключително подходящ за въздушни спортове и това трябва да се популяризира”, обясни за dennews.bg Петьо.
Желание да се включат в клуба освен няколкото души от района, които се занимават със свободно летене са заявили и младежи от Туристически клуб „Никола Додов”.
Проектът „Лети без граници” е дългосрочен и има за цел трайно развитие и утвърждаване на региона, като място подходящо за практикуване на въздушни спортове. Участниците в него освен дупнишкият клуб, който сега трябва да бъде регистриран и общината ще бъдат клубът по делтапланеризъм ”Делтаклуб София”, община Вале Де Абдалахи, Андалусия, клуб Велолибре Малага, както и клуб по парапланеризъм Акро Малагита, Испания.
„На първо място, практикуването на въздушни спортове като парапланеризъм, делтапланеризъм и парашутизъм, учи на дисциплина, самоконтрол и любов към природата. Освен това реализирането на този проект ще доведе до икономическо развитие и популяризиране на територията на община Дупница и региона, като място от световен мащаб, подходящо за практикуване на тези спртове. Благодарение на местните особености и природни дадености и вече изградена инфраструктура не се изисква много за постигане на целите на този проект”, смята още Петьо.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети