БСП иска обяснения от Цветанов за доклада на Европол

DenNews.bg
05.05.2011
размер на текста:

Цветан Цветанов Снимка: denne

БСП ще поиска изслушване на министър Цветан Цветанов във вътрешната комисия в парламента за мерките, които ще предприеме правителството във връзка с оценките в доклада на Европол за заплахите, свързани с организираната престъпност.
Това съобщи пред журналисти депутатът от левицата и член на комисията Атанас Мерджанов, съобщи dir.bg .
В доклада на европейската полицейска служба, публикуван вчера, се казва, че заради българските криминални банди в трафика на хора в ЕС и размера на ромските общности в България и Румъния, приемането на двете страни в Шенген може да доведе до допълнителен ръст на престъпността. Освен това се изтъква че през черноморски пристанища, сред които и Варна, приманават големи пратки кокаин.
"Гръмките хвалби за успехите в борбата с организираната престъпност се оказаха различни от оценката, която дава Европол за мястото, ролята на българските престъпни групи като опасност за ЕС", коментира пък Михаил Миков от "Коалиция за България", предаде БТА.
Той изтъкна, че докладът дава оценка за състоянието на организираната престъпност в рамките на ЕС и се затвърждават негативни оценки за състоянието на борбата с организираната престъпност особено в две сфери - производството на синтетични наркотици и на фалшиви пари.
Според Миков докладът крие поне два риска. Единият е за прочита му, когато се решават въпросите за членството на България в Шенген. Вторият - рисковете при евентуално членство на България в еврозоната, най-вече свързани с производството на качествени фалшификати на пари.
Той отбеляза, че левицата ще настоява и пред парламента да бъдат представени мерките, които страната ни ще предприеме при евентуална бежанска вълна от Северна Африка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети