Подписка за пълно вето на нови вецове тръгна из Рилското корито

Инициатори на писмото са рибарите от сдружение „Балканка”-Благоевград, настояват и за спиране добива на инертни материали в реките

Десислава Панайотова-Янкова
05.05.2011
размер на текста:

Снимка: dennews.bg

Подписка зад искане за пълно спиране на строежа на нови вецове до министъра на околната среда и водите Нона Караджова тръгна в Рилското корито. Зад инициативата стоят рибарите от благоевградското сдружение „Балканка” с председател Иван Мишев. Освен забрана за строежите на централи, от „Балканка” искат и прекратяването на добива на инертни материали в Струма, Места и всички български реки.
Както dennews.bg писа сдружението работи усилено за промяна на правилата за издаване на разрешителни за водоползване и наред с това със собствени средства зарибява реки в Югозапада, включително и река Рилска.
Въпреки че жителите на селата Пороминово и Бараково успяха да спрат строежите на минивецове на своя територия със съдебни дела, сега подписката върви бавно.
„Хората продължават да се страхуват. От какво-не знам”, казва Мишев. Апелът е отправен към всички българи, независимо от кои населени места са.
„Спрете всяко ново строителство на вецове в зони „Натура 2000”, където и да е било в страната, чрез предстоящото одобряване на плана за развитие на възобновяеми енергийни източници.
Задължите всички вече построени централи да оводняват реките с 70 % от водното количество в „Натура 2000” и с 50% извън
„Натура 2000”, като предпишете това условие в плана за развитие на възобновяеми енергийни източници.
Забраните завинаги издаването на нови и продължаването на стари разрешителни за добив на инертни материали от коритата на реки, включително Струма, Места и техните притоци.
Не забравяйте, че и вашите внуци също ще трябва да живеят един ден в тази страна и да се радват на нейните прелести!”, е апела под които се събират подписи.
От „Балканка” настояват министър Караджова публично да отговори на исканията им.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети