Японското правителство крило 5 000 измервания на радиацията

dennews.bg
04.05.2011
размер на текста:

Японското правителство призна, че скрило истината най-малко за 5 хиляди измервания и оценки за радиацията, разпространила се след аварията в АЕЦ "Фукушима-1", съобщава news.bg., позовавайки се на информация от БТА.
Това поведение било обяснено от страна на съветника на премиера Наото Кат- Гоши Хошоно с намерението на правителството да не се предизвиква паника сред населението. Все пак, Гоши Хошоно си признал, че тази тактика от страна на управляващите е била погрешна и че занапред цялата информация за АЕЦ-Фукушима ще бъде огласяване и разпространявана мигновено.
След 11 март в АЕЦ „Фукушима - 1" бяха регистрирани няколко аварии, които извадиха извън строя системата за охлаждане. Това от своя страна доведе до регистрирани няколко изтичания на радиация и принуди властите да евакуират хората в радиус от 20 километра.
Според последните данни земетресението с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер е убило над 14 704 човека. Около 11 000 се водят безследно изчезнали. Най-много са жертвите в префектура Мияги - 8 842, следва префектура Ивате - 4 302, Фукушима 1 496.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети