Държавата си взе НДК

dennews.bg
04.05.2011
размер на текста:

НДК отново става държавна собственост с решение на правителството. Това обяви финансовият министъ Симеон Дянков, цитиран от news.bg.
Дворецът се превръща в държавно акционерно дружество, като първоначално ще бъде под шапката на финансовото министерство, а след това ще премине към Министерството на културата.
Предстои към активите на НДК да бъдат апортирани и активите на Фестивалния комплекс във Варна.
Дянков обясни пред журналисти, че идеята НДК да бъде държавно акционерно дружество датира още от 1991 година. Това така и не е станало и се е стигнало дотам, че дворецът на културата да се превърне в творческо-стопанско обединение с неясен юридически статут. Същата е ситуацията с фестивалния комплекс във Варна, който според министъра се е отделил като отделно юридическо същество.
От своя страна министърът на културата Вежди Рашидов потвърди, че министерството не е получавало постъпления от НДК.
Успоредно с промяната на неясния статут, в НДК вече се извършва вътрешен одит и че резултатите от него били обезпокоителни. Симеон Дянков съобщи, че в НДК е започнал одит и че резултатите са обезпокоителни. Палитрата на нарушенията била толкова широка, че финансовият инспекторат смятал да напише наръчник как се нарушава Законът за обществените поръчки.
От днес е факт и смяната на ръководството на НДК, досега негов управител бе Христо Друмев. Днес Дянков представи първите трима члена на новия борд на директорите - Деси Гинева, която от 2007г. е изпълнителен директор на Съюза на издателите и е дипломиран вътрешен одитор; Марияна Чолакова - доктор по философия от Лайципгския и Софийския университет и почетен консул на Германия в Пловдив и Тодор Влайчев, който е работил 8г. в „ПрайсуотърхаусКупърс", занимавал се е с недвижими имоти и също е вътрешен одитор. Това няма да бъде окончателният състав на Борда на директорите. Още две попълнения ще има, които ще отговарят за стратегията за бъдещото развитие на НДК.
За одита, който в момента тече за обществените поръчки през последните 3 години, Дянков съобщи, че палитрата на нарушенията била толкова широка, че финансовият инспекторат смятал да напише наръчник как се нарушава Законът за обществените поръчки.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети