Наказателният съд в Хага издава заповед за ареста на Кадафи

dennews.bg
04.05.2011
размер на текста:

Международният наказателен съд в Хага ще издаде тази седмица заповед за арест на петима представители на либийското правителство, сред които лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи и неговият син Сейф ал-Ислам, съобщава news.bg, позовавайки се на mignews.com.
Заповедта ще бъде издадена на базата на събрани от Хагският съд доказателства, че преди избухването на гражданска война в Джамахирията, местните власти са планирали да потушат недоволството, убивайки мирни жители. Очаква се прокурорът Морено Окампо да представи пред съда доклада си по случая утре.
Освен Кадафи, в заповедта за ареста ще бъдатт включени и бившият министър на външните ралоти на Либия Муса Куса, който избяга във Великобритания, директорът на външна сигурност Абу Зейд Омар Дурда, за който се предполага, че се укрива в Тунис.
Докато се подготвя заповедта за предстоящите арести, НАТО поднови въздушните удари срещу правителствен комплекс в либийската столица Триполи, съобщава телевизия Ал Джазира, цитирана от ИТАР-ТАСС. Засега няма данни за убити.
Преди три дни при подобна бомбардировка загинаха най-младият син на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал-Араб и трите му деца. Това бе причината либийският лидер да обяви война на Италия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети