Катин измъкна номинация за кмет на косъм, половината членове на СДС го бойкотират

Изненадващо председателят на местната структура на сините Стоян Банчев хвърли оставка, Костадин Катин е новият шеф на партията в общината

Десислава Панайотова-Янкова
04.05.2011
размер на текста:

Името на Катин се появи в списък на ДПС кметове на сайта на партията и в бизнес справочник Струма.

Отстраненият от длъжност кмет на Кочериново Костадин Катин измъкна на косъм номинация за предстоящите местни избори през есента на събрание на местната структура на СДС тази вечер. Въпреки силната подкрепа засвидетелствана от областния лидер на сините и кандидат за кмет на Дупница Пламен Данаилов, и главния секретар на СДС, и член на НИС Димитър Иванов, който дойде в Кочериново, половината членове на местната структура на партията бойкотираха събранието. Сред тези, които отказаха да присъстват беше и заместникът на Катин и изпълняващ в момента длъжността кмет на Кочериново Иван Минков, който е член и на Общинския съвет на партията.

 

За да може да участва в номинациите Катин платил 350 лв. членски внос миналата седмица, след като пропускал задължението си от последните избори насам.

 

И ако номинирането му е големият възел, който тепърва ще бъде разплитан, голямата новина от събранието е, че дългогодишният председател на СДС-Кочериново Стоян Банчев хвърли оставка.
В края на заседанието Банчев връчи декларация с мотивите си на Димитър Иванов. Сред тях се открояваше разочарованието, че за тези избори СДС няма да може да излезе с кандидатура обединяваща симпатизантите и дори тя да бъде само една зад нея отново ще се крие разединение.
„Появиха се тенденции на правене на политика, нямащи нищо общо с европейските ценности на демократичния живот, именно които се отстояват от СДС. Аз не желая да представлявам организация, в която едни нейни членове ще водят кампания срещу други – факт, който несъмнено ще доведе до недобри изборни резултати. Поради личностни разногласия относно кандидатурата на бъдещ кмет, с малки изключение се затрудни диалога с другите партии в политическото пространство център-дясно”, смята Банчев. Той беше три мандата председател на СДС-Кочериново, два мандата заместник-председател, заместник-председател е и на Областната структура, бил е и два пъти в сините листи за народни представители.

 

Решението му да се оттегли от предизборните битки, които се очертава да са по-заплетени и силни в самата партия го вкара в ролята на подсъдим в другарски съд.

 

И то само минути след като главният секретар на партията Димитър Иванов обясни обстоятелствено, че СДС продължава да е единствената партия водеща се от демократичните принципи. Иванов и Данаилов изпотиха Банчев с острата си реакция и коментари, че решението му е бягство от отговорност. С пригласи от страна на Катин Банчев беше обвинен, че не иска да работи за избора му. Позицията на вече бившия председател на СДС, че с досегашните си разговори се е убедил, че членовете и симпатизантите на партията няма да застанат единно зад Катин остана нечута.

Димитър Иванов не усети в Кочериново да има напрежение.


„Аз оставам редови член на партията и според мен е редно разговорите за коалиции и цялата предизборна кампания да стане от екипа, който ще бъде наминиран за кметове и общински съветници”, обясни още Банчев. Думите му, че се е стигнало до там, че той работи много по-добре с представителите на БСП в местния парламент, където е председател, отколкото със съмишлениците в СДС пуснаха ток на Катин. Със скок от място той нарече Банчев лъжец. Всъщност именно Катин е новият временен председател на СДС в Кочериново. За заместник остава и досегашният заместник-председател и общински съветник от село Стоб Илинка Вучкова.

 

Събранието на ОбС на СДС премина в конференция по настояване на Данаилов и Катин

 

Само тази форма даде възможност за гласуването на номинациите, тъй като от 13-те членове на ОбС, които имат право да гласуват в залата бяха само осем. По настояване на Пламен Данаилов обаче беше прието събранието да се проведе като конференция и да гласуват всички присъстващи в залата. Така ръка за гласуване вдигаха 17-те присъстващи от общо 31-те редовни членове на партията.
Екипът ни се свърза с някои от отказалите да присъстват. Основният им мотив е, че Катин вече е загубил доверие и не искат да подкрепят кандидатурата му. Те са категорични, че номинирането му е нелигитимно, тъй като по правилник то се гласува от ОбС на СДС. Според тях именно бойкотът е най-видимият начин да покажат несъгласието си. И най-безопасният.

 

Защото както и Банчев спомена на събранието страхът и заплахите решават до голяма степен насочаването на подкрепа.

 

„Как да се разбере, че има и други кандидати след като няма кой да ги предложи. Това не е позиция. Няма да има повече дебат, защото Катин остава единствената кандидатура. Тя трябва да бъде одобрена от ОбС на СДС. Ако имаше двама кандидати можеше да се стигне до вътрешни избори”, обясни Данаилов. И той и Димитър Иванов не помръднаха от позицията си, че в Кочериново няма разнобой и напрежение.
В залата обаче присъстваха само служители в общинска администрация и най-верни хора на Катин.


Най-младият на възраст сред тях и най-млад член на СДС Асен Илиев се оказа с ракетен старт в политиката, защото само дни след като е приет в редиците на сините получи номинация на общински съветник.

 

И той като всички присъстващи попълниха декларации да бъдат издигнати за кандидати за общински съветници по покана на Катин въпроса с номинациите да се реши като всички в залата бъдат номинирани. По правило,освен че е кандидат за кмет Катин ще бъде и водач на листата за съветници.

Всички присъстващи бяха служители на общината и съветници.

 

КАТИН КМЕТ НА СДС ИЛИ ДПС?

Кой кой е от кандидатите 

Костадин Катин е един от основателите на СДС в Кочериново. Три мандата е кмет на общината. В момента е остранен от длъжност с решение на Апелативен съд-София. Изненадващо през този мандат името на Катин се появи на официалния сайт на ДПС сред кметовете на Сокола в страната.

За ОбС листата номинации получиха четиримата настоящи съветници Бонка Шилегарска, Севалдо Тущов, Илинка Вучкова и Величка Сотирова. Вучкова е читалищен секретар в село Стоб, а Сотирова председател на пенсионерския клуб в селото.
Бонка Шилегарска, която е пенсионер работеше в общината под крилото на Катин до неговото отстраняване. Сега в листата влиза и зет й, също младо попълнение в СДС.
Днес номинации за съветници получиха и секретарката на Катин Надежда Шаркова, служителката в сектор „Земеделие” Стефка Гьорова, кметът на Мурсалево Робертино Киров, секретарката му Веска Грънчарска, Тодор Грънчарски и младото полълнение Асен Илиев.
Главният секретар на общината Анелия Бараковска, която присъства на срещата днес се размина с номинация, само защото е подала декларация за членство в СДС скоро и още не е приета официално. Райна Стойчева от евроотдела в общината също не беше номинирана за общински съветник, но също присъстваше в залата.


 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети