Топлофикациите искат по-скъп ток за да запазят абонатите си

DenNews.bg
31.05.2011
размер на текста:

Топлофикациите внесоха искане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за увеличаване на цената на нощната електроенергия. Мотивът за това е, че така докаминствата ще предпочетат да се отопляват с парно, а не с ток, информира dnevnik.bg. Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев увеличението на нощната тарифа трябва да бъде поне 15%.
На открито заседание днес ДКЕВР гледа доклада на работната група за корекция на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли. Предложението на работната група е токът за клиентите на EVN да поскъпне с 1,7 процента, за клиентите на ЧЕЗ - с 1,37 на сто, а за тези на Е.ОН - с 1,22 процента.
Според Николаев не е нормално 40% от населението да се отоплява с електричество, когато в Западна Европа с електричество се отопляват 10%. "Много страни имат стабилна дългосрочна политика по въпросите за топлофикациите, а в България това все още го няма", смята Николаев, цитиран от БГНЕС.
Работната група предлага 0,7 на сто поскъпване на топлоенергията за София. За Пловдив, Варна и Перник се предвижда поскъпване с 2-3 процента, а за Велико Търново и Сливен - около 5-6 на сто. За Русе и Плевен поскъпването на парното ще е с около 10 процента.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети