Взрив събуди „Фукушима-1”, няма изпускане на радиация

DenNews.bg
31.05.2011
размер на текста:

Взрив избухна тази сутрин в японската АЕЦ „Фукушима-1”, която пострада от разрушителното земетресение и последвало цунами на 11 март. Новината съобщи агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от news.bg.
След експлозията, избухнала до булдозер с дистанционно управление, който разчиствал радиоактивни отломки, няма пострадали. Не е регистрирано и повишение на радиационния фон.
Предполага се, че багерът е пробил заровен в земята резервоар с газ, уточни операторът на АЕЦ "Фукушима 1" - енергийната компания ТЕПКО.
Вчера стана ясно, че нивото на радиоактивната вода в подземните помещения на първи енергоблок на АЕЦ „Фукушима-1" се е повишило до 20 сантиметра.
Реактори от 1 до 4 на „Фукушима" пострадаха тежко от земетресението и цунамито, ударили Япония на 11 март. Те останаха напълно без охлаждане и вероятно горивото в тях се е стопило. Опитите за охлаждане на енергоблоковете с вода доведоха до разрушителни водородни експлозии в сградите им, както и до отравяне на почвата и морската вода в близост до централата. Хиляди хора бяха евакуирани, припомня news.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети