Колоездачите от екомаратон „България 2011” обиколиха и площада в Дупница

Даниела Методиева
03.05.2011
размер на текста:

Веломаратонците поздравиха дупничани с влизането в града ни. Снимки: dennews.bg

Колоездачите от първия благотворителен екомаратон „България 2011”обиколиха днес по обяд и площада в Дупница ден преди приключването на обиколката на страната ни, чийто финал ще бъде утре в столицата. Позадрямалият от облачното и дъждовно време град се стресна преди обедната ленива сиеста от вувузелата на най-възрастният велосипедист от маратона, който днес влезе в града ни- Младен Бетов от Плевен. Той събра колегите си и всички направиха атрактивна обиколка и събраха любопитните погледи на случайните минувачи. Пред dennews.bg Младен Бетов обясни, че в Дупница е бил преди 43 години, когато едва 13-годишен е отседнал в града ни пак на един от етапите от обиколка на страната, но с автомобили.


С групата в Дупница дойде е организаторът на колоздечния маратон- бесарабският българин Вячеслав Стоянов, който е първият човек, който през 2009-а година направи пълна обиколка на Черно море и за 45 дни мина 6 000 километра.
Той обясни на група младежи какви са правилата за безопасност при колоездене. Пред dennews.bg Вячеслав Стоянов обясни, че основно разчитат на съдействието на общините за осигуряване на спане.

Бесарабският българин Вячеслав Стоянов е организатора на маратона.


И тъй като беше вече време и за обяд, за да могат да продължат нататък, колоездачите се поспряха в местно заведение, за да похапнат нещо топло. За да посъберат сили и да изминат следващите 40 километра до Кюстендил. След преспиване там, утре те ще поемат към София, за да приключат екомаратона подобаващо. А градът ни, въпреки мрачното и дъждовно време им се видя чист, подреден и доста привлекателен,  може би и заради красивите дупничанки, които срещнаха по пътя си.

Плевенчанинът Младен Бетов (вдясно) обясни, че това е второто му идване в Дупница след 43 години.


Първият благотворителен веломаратон е организиран от Фондация „Фактор”, а общата дължина на трасето е 2500км. Маратонът стартира на 2 aприл и неговата цел е популяризиране на каузата: "Безопасно колоездене.
Колоездачната обиколка-маратон „България 2011” има за цел популяризирането на велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места.

Колоездачите останаха очаровани от града ни, това им личеше по погледите.

С начинанието искаме да допринесем за доброто здравословно състояние и психически комфорт на гражданите.
Колоездачният екомаратон мина през 28 областни центъра на България , представяйки пред обществеността предимствата, почерпени от световния опит, при използване на велосипеда – образец за екологично чист транспорт.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети