Община Рила иска разширяване на „Натура 2000” на своя територия

Над 50 производители и местната власт доказват, че „зеленият” бизнес е печеливш

Десислава Панайотова-Янкова
03.05.2011
размер на текста:

Община Рила е заявила желание за разширяване на защитените зони от „Натура 2000” на своя територия. Така общината, ръководена от единствения кмет в България съдил два пъти министъра на околната среда и водите и спрял 12 веца на своя територия, поставя прецедент в България.
„От доста време чакаме развитие на въпроса, но едва сега, след като колегите от Банско, Сапарева баня, Добринище и Разлог поискаха в техните общини „Натура” да бъде намалена има реален шанс при нас защитените територии да се увеличат. Тъй като в България е разписан определен процент площи да са защитени едва сега става възможно да ни се усмихне щастието. Така балансът няма да бъде нарушен, а ние гарантираме, че община Рила ще бъде територия само за устойчив туризъм и бизнес”, обясни за dennews.bg кметът на Рила Георги Кабзималски.
Всъщност и сега общината доказва, че „зеленият” бизнес може да е печеливш и не е необходимо икономическият подем да е за сметка на природата. От няколко годни земеделието, и то екологичното отчита ръст в Рила. В момента под наем и аренда са отдадени над 10 000 декара земеделски земи и високопланински пасища и ливади. Над 50 са наемателите със сключени договори до момента. Това са производители, регистрирани по единната система, и се занимават предимно с отглеждане на животни.
И защото е категоричен, че в селското стопанство има гарантирана печалба, а туризмът не е само хотели на килограм, Кабзимласки казва, че докато е кмет защитата на природата ще бъде приоритет за общината. Всъщност той е и единственият градоначалник, който не само не подкрепя строежите на вецове, но и успял да спре 12 централи със съдебни дела. На два пъти е съдил лично и бившият екоминистър Джевджет Чакъров, заради издадени разрешителни за водоползване на инвеститори на вецове.
Както вече писахме община Рила е и от малцината в страната, които търсят вариант за проблема с отпадъците само с екологични технологии, а не с изграждането на заводи за изгаряне и преработка. През 2010 г. общината не успя да спечели финансиране за семейно компостиране пред ПУДОС към МОСВ, но в момента се водят разговори с българска фирма. Според кмета Кабзималски с компостирането и рециклирането проблемът с отпадъците в общината ще бъде решен почти на 100%.


 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети