Павароти, Доминго и Карерас? Не! Тримата тенори с Георги Petroff от Дупница

Спецове предвиждат блестящо бъдеще за триото The Unique Voices (Уникалните гласове)

Даниела Методева
28.05.2011
размер на текста:

Вашите аплодисменти за Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров!

19-и май 2011 г. Сцената на общински драматичен театър „Невена Коканова”, честване на 45-годишния юбилей на мъжкия хор „Свети Иван Рилски”. Поздравителни писма, изпълнения на рождениците и на изпълнения на техни колеги. Всичко върви по сценарий като за такъв празник. Като следващите участници на сцената излязоха те- тримата тенори Георги Петров, Веселин Вачев и Борис Луков. И взривиха атмосферата с мощните си гласове още в първите секунди и изправиха на крака и накараха публиката в препълнения театър „Невена Коканова” в Дупница да пее с тях.

Те изнесоха едно наистина уникално шоу като гости на честването послучай 45-годишния юбилей на мъжкия хор. И на всички стана ясно, че тримата имат всички шансове да превземат с гласовете си сцените по цял свят, защото в техните спектакли можете да чуете оперни арии, рокендрол, евъргрийни, руски шлагери, църковно-славянска музика, военно-патриотични песни, включително латиноамерикански.

Те са тримата тенори „Уникалните гласове”, които вече втора година са заедно след кастинг на ансамбъл „Българе”. Избира ги Христо Димитров, който е и хореограф, и продуцент, танцьор,  мениджър и импресарио.
Тримата твърдят, че се разбират чудесно, като от време на време се налага да повишават тон на моменти, не само при репетициите, а и при дребни спорове. Но в рамките на нормалното.

А доказателството за това е и реверанса, който направи Веселин Бачев за Дупница, защото същия ден трябваше да бъде на сцената в родния си Пловдив, където Мъжкия хор честваше своя 35-годишен юбилей. Веселин Бачев е възпитаник на Националната музикална академия. Борис Луков също, той е следващото поколение оперен певец във фамилията. Двамата с Веселин Бачев дойдоха в Дупница и поради друга причина. Защото третият тенор- Георги Петров е дупничанин. А за него спектакълът бе и първото му представяне в родния град.
И Веселин Бачев, и Георги Луков направиха и още един реверанс, като се съгласиха да обърнем повече внимание на нашия съгражданин Георги Петров. За да го представим на Дупница. Офицално.
 

На 19-и май тази година тенорът Георги Петров пя за пръв път пред публика в родния си град.

Срещата ни с Георги беше на следващия ден, в Градската градина, която е доста се е променила от деня, в който Георги Петров напуска родния си град, за да учи ветеринарна медицина в Стара Загора. И за да се махне от Дупница, понеже тогава такива били представите му за далеч.
Но като едни от най-хубавите години в родния си град той определя тези 8, в които е бил в Хора на момчетата. И сваля шапка на диригента Иван Гатев, който пръв го открил в училище. И не само заради това, а и заради всичките тези 30 години, през които той прави всичко възможно Хора на момчетата да оцелее, да поддържа нивото му въпреки обстоятелствата, и да запази духа си жив. От сцената в Дупница в онези години с Хора на момчетата Георги Петров тръгва и по конкурси във Франция, Чехия, Русия.
„Всички тези пътувания много ми бяха много полезни, защото започнаха да разширяват кръгозора ми. А когато един човек пътува и сменя обстоятелства и ситуации, той се обогатява и има какво да предложи на публиката. Житейският опит въздейства на излъчването и е тясно свързан с излъчването на човека”, смята Георги.
След четирите години във ветеринарния техникум в Стара Загора Георги кандидатства в Музикалната академия, но не го приемат. Но на следващата влиза в НАТФИЗ и сега смята, че театралната академия му е помогнала много повече, отколкото би била музикалната. През това време се записал на частни уроци по оперно пеене, и солфеж при Георги Торбов, а обучението си при него определя като много смислено. А като много успешно определя обучението си при Калуди Калудов, който е негов преподавател в Нов Български Университет, където Георги е завършил магистратура по оперно пеене. Георги се включва и в майсторските класове на Стефка Евстатиева, Бойко Цветанов и Божидар Николов. И започват изявите в Музикалния театър в продължение на 2 години и участие в турнетата на Софийската опера.
Успоредно с това с три народни певици и още един колега е участвал в концерти, на които е бил водещ. Правел е и фокуси по училищата с една прятелка, за да може да се издържа.

"От това изкарвах доста добри пари на младини, в Софийската опера учатсвах в проекти за турнета, благодарение на които пях на сцената заедно със световно известни певци като Гаранча и Аланя. Преди 3 години  пях в Женевската опера в продължение на една година, а преди нея е имах и самостоятелните концерти в Германия", обяснява Георги.
Като най-успешнен определя ангажимента си с една залцбургска агентура, където има шанса да прави самостоятелни концерти ария сакра в продължение на час и половина. Там той продавал и свои дискове за по 17 евро. Импресариото там го записва като Georgi Petroff и оттогава фамилията му остава в този си вариант. И профилът му в страницата във Фейсбук е изписал името си така.
По времето, когато е имал ангажименти със залцбургската агентури е пял ария сакра в катедрали, но като най-голямо постижение определя участията си във Виена и Залцург, където е имало негови афиши и хората са идвали, за да чуят именно него. Като дупнишко груб определя гласи си и затова не смята, че е подходящ за опери на Моцарт. Но е подходящ за Трубадур, Радамес, по-драматичен му е гласът, а височините тенорови са огромни и обемни.

Публиката в Дупница пя заедно с тримата тенори


И тъй като Георги Петров вече е част от истински уникалното трио Уникалните гласове, неизбежен е и въпросът за участията му с Веселин и Борис. А като много успешно Георги определят участието им в спектакъла „Дионик войсис”, който представлява грандиозно шоу, в което участва балета на Софийската опера, а тримата излизат на сцената с мотори „Харли дейвидсън” и пеят рокендрол, класика, латиномаеркински песни, евъргрийни и руски романси.

Тримата тенори са пели много пъти в зала 1 на НДК, в Софийската, Варненската опера и в град Талин. А също така и на сватби и партита, откривали са и 5-звездни хотели.
Георги е убеден, че тримата биха се вписали навсякъде, защото са широкоспектърни и могат да направят огромни шоута. Биха могли да пеят във Виена, Милано, Лондон и Щатите. Защото шоуспектаклите биха могли да имат приложение навсякъде.
А сега намеренията им са да участват в проекти за концерти зад граница, чрез които да се популяризира България.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети