Американският посланик Байърли пращал доклади за тъмното минало на Борисов, разкрива WikiLeaks

dennews.bg
26.05.2011
размер на текста:

Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа. Това е заключението на доклада на американския посланик Джон Байърли от 2006 година, посветен на настоящия премиер Бойко Борисов.
Документът, придобит от WikiLeaks и публикуван от bivol.bg, е с най-високото ниво на поверителност, до което сайтът на Джулиан Асандж се е добрал („Секретно/Не за чужденци") и е сред малкото грами от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли.
От посолството на САЩ у нас реагираха светкавично на въпросната публикация, заявявайки със силно дипломатичен тон - „Въпреки, че Посолството не може да коментира съдържанието на предполагаемите класифицирани материали, за които се твърди, че са изтекли, ние бихме искали да подчертаем, че САЩ и България имат отлични отношения и че високото ниво на нашето двустранно сътрудничество говори само по себе си".
Байърли през 2006 година прави кратка ретроспекция на миналото на Бойко Борисов, като особено интересен е параграфът „Мръсотията", посветен на контактите на тогавашния столичен кмет с подземния свят.
„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. (...) Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния", пише Байърли.
Той добавя, че жената, с която съжителства бившият главсек на МВР, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка,свързана с пране на мафиотски пари, не са пропуснати и слуховете за близки контакти между Борисов и Младен Михалев - Маджо и Румен Николов - Пашата.
Американският дипломат отделя специално внимание навръзките на лидера на ГЕРБ с шефа на „Лукойл" Валентин Златев. „Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов", се казва в документа.
Байърли дава пример с явните „танто-за-танто" сделки между „Лукойл" и Столична община, при които фирмата на Златев ремонтира паметници и строи жилища, а в замяна получава земя за бензиностанции. Според посланика, това са „само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали".
Премиерът Борисов също не закъсня с коментара си.
Не чета публикации в Wikileaks, заяви той пред журналисти в Хага, определяйки изданието за жълто.
Премиерът нарече, цитиран от БНР, спекулации публикуваните в сайта Биволъ, черпещ информация от там, твърдения за участието му в скандални сделки с горива и тесни връзки с „Лукойл". Борисов съобщи, че по-рано днес е разговарял с посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който обявил пред него, че Wikileaks черпят информацията си от неясни и непотвърдени източници. По думите на дипломата е излишно да се коментират публикациите в него.
Борисов отрече категорично близост с руското посолство и Лукойл. Толкова пъти съм бил в американското посолство, а за последните пет-шест години дори не си спомням да съм бил на приемите в руското, заяви Борисов, посочвайки все пак, че това не е правилно. Нека да няма такива спекулации.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети