Червен картон за управляващите в Испания на местните избори

DenNews.bg
23.05.2011
размер на текста:

Изборите се проведоха на фона на поредица протести срещу безработицата. Снимка: yahoonews.com

Управляващата социалистическа партия на премиера Хосе Луис Сапатеро получи червен картон на изборите за местни органи на властта в Испания. След преброяване на повече от 90% от бюлетините Консервативната Народна партия печели 10% повече гласове от управляващите социалисти.
Изборите се проведоха на фона на поредица протести срещу безработицата и други последствия от икономическата криза, информира news.bg.
Митингуващите, в болшинството си млади хора, призоваваха гражданите да гласуват както срещу управляващите социалисти, така и срещу консерваторите опозиционери.
За Социалистическата партия са гласували 28 на сто от участвалите в изборите. Испанските избиратели гласуваха за членове на близо 8000 общински съвети и на 13 от общо 17-те провинциални парламента.
Социалистите изгубиха мнозинството си в 5 автономни области и отстъпиха на Народната партия такива големи градове като Севиля и Сарагоса. За първи път от 32 години насам те отстъпиха ипред партията "Конвергенция и съюз на Каталония" при избора на кмет на Барселона, съобщава и dnes.bg.
На трето място по брой на гласовете на местните избори в Испания се класира коалицията "Обединени леви". Баската националистическа коалиция Билду също постигна сериозен успех. Тя успя да вкара в различни общински структури над хиляда свои представители и ще бъде представена в парламента на провинция Навара.
Хосе Луис Сапатеро призна загубата на своята партия. Той изтъкна, че социалистите са били наказани за усилията си да управляват страната по време на икономическа криза, която остави Испания с 21 на сто безработни, което е почти два пъти по-високо от средното за ЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети