Съпрузи се номинираха за ГЕРБ-кмет на Кочериново, Минков също в отбора

Десислава Панайотова-Янкова
22.05.2011
размер на текста:

Калин и Елена Везенкови

Политическите емоции в Кочериново явно няма да свършат, а само започнаха с драмата в редиците на местната структура на СДС, която след оставки и бойкот издигна номинацията на отстранения от длъжност кмет Костадин Катин за предстоящите през есента местни избори. Почти в същата тоналност премина и заседанието за излъчване на номинации за кмет и общински съветници на ГЕРБ. За разлика от сините, които ще избистрят кандидатурите с вътрешни избори, кандидатите на ГЕРБ ще бъдат посочени от Изпълнителната комисия на партията на национално ниво.
23-мата членове на ГЕРБ-Кочериново с право на глас излъчиха имента на петима кандидати, сред които един седесар и един дупнишки гербер. Най-интересната завръзка обаче се оказа номинирането на съпрузите Елена и Калин Везенкови. Името на адвокат Везенков се коментира като евентуален кандидат на ГЕРБ от месеци, но това че той лично предложи и съпругата си за градоначалник дойде изнанадващо за герберите. Освен семейство Везенкови редовите членове на управляващата партия в Кочериново излъчиха номинациите на местния лидер Румен Янакиев, който загуби битката с Костадин Катин на последните избори, и бившия заместник-кмет Ботьо Ушатов, който беше уволнен от Катин и по-късно спечели съдебно дело срещу общината.
И ако номинацията на семейство Везенкови беше изненадата, то най-голям дебат се завърза около номинацията на дългогодишния заместник-кмет на Катин и изпълняващ длъжността градоначалник в момента Иван Минков. Въпреки че напусна ръководството на СДС-Кочериново той продължава да е редови член на синята партия. Освен заради различната му партийна вяра част от местните гербери се разграничиха при гласуването на номинацията му, предложена от бившият общински служител и настоящ кадър на ВиК-Кочериново Методи Ичев, по още една причина. Според тях той няма да може да се отърве от миналото си на дясна ръка на Катин, въпреки че Минков се разграничи от бившия си шеф.
При гласуването на името му за бъдещ кмет от ГЕРБ Минков получи подкрепата на 6 от присъстващите на събранието, 13 гласуваха „против”, а 7 се въздържаха. Въпреки това и името на Минков ще бъде разгледано наред с другите 4 номинации от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Интересен факт, който редови членове, подкрепили кандидатурата на Минков посочиха след събранието, е че другият номиниран-адвокат Везенков беше не по-малко близък с Костадин Катин и също не е член на ГЕРБ.
Въпреки че бяха номинирани, Калин Везенков и Румен Янакиев обявиха, че личното им решение е да не играят на кметските избори. Ботьо Ушатов, който пък се води член на ГЕРБ-Дупница не присъства на събранието и не е ясно дали той ще се съгласи да участва в изборите. Така по пътя на логиката излиза, че от петима кандидати единствено Елена Везенкова и Иван Минков могат да продължат напред.
Цялото общинско ръководство на ГЕРБ-Кочериново пък получи номинации за общински съветници. Това са Румен Янакиев, Елена Везенкова, уволнената със скандал от Катин Даниела Златина, Георги Ценев и заместник-директорът на СОУ „Христо Ботев” Анна Миладинова.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети