Кадафи каза условията си за мир

DenNews.bg
20.05.2011
размер на текста:

Муамар Кадафи

Либийският лидер Муамар Кадафи изгря днес в телевизионния ефир след близо 10-дневно затъмнение, в което избгяваше да се появява публично. Телевизионното обръщение на вожда на революцията дойде часове след като той обяви условията си за евентуално спиране на войната в Джамахирията.
В аудиоизявлението си днес той казва, че силите на НАТО никога няма да могат да го убият. На фона на думите му бяха показани кадри от негова среща с високопоставен либийски политик, който беше по-рано в Москва за разговори с руските власти, информира bTV.
Либия иска Русия да посредничи за постигането на прекратяване на огъня в продължаващия вече три месеца конфликт.
Късно снощи администрацията на Кадафи предложи да оттегли армията от градовете, които окупира по време на тримесечния бунт срещу полковника, но при условие, че НАТО спре бомбардировките и бунтовниците се разоръжат.
Правителственият говорител Муса Ибрахим заяви, че това е отговор на руско предложение, което пък е вариант на турски план от преди месец.
Според анализаторите, това изглежда най-близко до отговора за спиране на насилието, който НАТО очаква. Мандатът на алианса, даден от ООН, е за защита на цивилните и в четвъртък генералният секретар Андерс Фог Расмусен още веднъж заяви, че бомбардировките ще спрат, когато либийската армия се прибере в базите си, информира и dnevnik.bg.
Президентът на САЩ Барак Обама и бунтовнически лидери са категорични, че преди да започнат каквито и да е преговори, Муамар Кадафи трябва да се оттегли. Ибрахим отхвърли това в четвъртък като каза, че "не е Обама този, който решава, а либийският народ".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети