Защитниците на Рилското корито канят Паунов за почетен член на сдружението си

Десислава Панайотова-Янкова
20.05.2011
размер на текста:

Петър Паунов

Защитниците на Рилското корито ще поканят кмета на Кюстендил Петър Паунов за почетен член на сдружението си „Защита на Рилското корито”. Това обяви председателят му Методи Панайотов, като мотива за решението е, че градоначалникът е изиграл важна роля за спирането на проект „Регионално депо-Кочериново”.
Както dennews.bg първи писа, вчера лично премиерът Бойко Борисов обяви края на проекта, който предвиждаше местността „Точилото” над Кочериново да приеме битовите отпадъци на 11 общини от Югозапада обединени в Сдружение „Струма”. Сред мотивите за спирането на проекта, който се разбработваше с доста въпросителни от 12 г., е че той е икономически неизгоден, мястото е неподходящо, екологичните и строителни разрешителни са съмнителни, както и прокурорските проверки срещу кмета на Кочериново Костадин Катин, включително и такива за депото.
Наред със серизоното намерение градоначалникът на Кюстендил да стане почетен член на „Защита на Рилското корито”, местните противници на строежа на депото в Кочериново, както и изграждането на вецове на територията на общината на шега казат, че с позицията си Паунов си е спечелил и правото да преминава свободно през територията на коритото.
„Даже и небето ще му подарим. Толкова сме радостни от тази новина”, развълнувано коментира Панайотов днес.
Още снощи на сбирка на членовете на сдружението е потвъредено, че местните ще дадат курбан и ще направят изложба с гафовете на Костадин Катин в чест на добрата новина.
„От години живеем в страх и постоянни битки за земята, природата и въздуха на Рилското корито. Сериозно сме решили, да подредим всички документи и статии за депото през тези 12 г. в изложба. Като онзи документ, в който проектантите не са си дали труда даже да сменят името на общината в явно готов от преди това проект и ние се оказахме в община Банско. Документите, с които се криеше, че на „Точилото” има река, че розата на ветровете е обърната... Изключително радостни сме от това, че проектът спря, но се надяваме всичко по него да излезе на бял свят-за това как са харчени до момента отпусканите от Европа пари и много други излислици, които сме чули през тези години”, обясни още Панайотов.
Всъщност Сдружение „Защита на Рилското корито” има вече зад гърба си една изложба и истински празник, които местните спретнаха, когато успяха да спрат строежа на ВЕЦ на река Рилска. Тогава на брега на реката беше открит и паметник в чест на райската природа на Коритото.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети