Убихме бин Ладен, похвалиха се американците

dennews.bg
02.05.2011
размер на текста:

Лидерът на терористичната мрежа "Ал-Кайда" Осама бин Ладен е убит при операция на американските спецслужби в Пакистан, продължила по-малко от 40 минути, съобщава news.bg.
Източници на катарската телевизия "Ал джазийра" информират, че Осама е убит при атака на американски безпилотни самолети в планините на границата между Афганистан и Пакистан. Освен терорист № 1, при атаката са били ликвидирани и 20 от неговите хора.
Американски официални представители, цитирани от Би Би Си пъ съобщават, че при операцията са били убити още трима мъже и една жена. Двама от мъжете били куриери на Бин Ладен, предполага се че третият е синът му. Убитата жена е била използвана като жив щит при нападението, твърдят америанските официални представители.
В извънредно обръщение към нацията американският президент Барак Обама официално потвърди новината.
Според Барак Обама убийството на бин Ладен е Ладен е най-сериозното постижение на американската нация, която след терористичните атаки от 11.09.2001 г. е била по-обединена от всякога.
"Осама бин Ладен не беше мюсюлмански лидер и САЩ никога не са водили война с исляма. Ликвидирането му трябва да бъде радост за всички, които вярват в мира", каза Обама.
Президентът обяви, че бин Ладен е ликвидиран от малък американски отряд от военни. Никой от тях не е пострадал. Пакистанското правителство е помогнало за локализиране на терорист номер 1.
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че се надява тази новина да донесе някакъв вид облекчение на роднините на загиналите на 11 септември. По думите му нюйоркчани са чакали тази вест почти 10 години.
Държавният департамент на САЩ предупреди всички граждани на страната за съществуващата опасност, която ги заплашва след ликвидирането на бин Ладен.
Дипломатическите представителства на САЩ може да бъдат поставени под временна закрила във връзка със заплахата от антиамерикански атаки.
Дейността на американските посолства на местата с повишен риск ще продължи, но има възможност те да бъдат затворени временно или да преустановят предоставянето на услуги на гражданите, за да се обезпечи безопасността им.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети