Дупнишките атакисти ще съдят България в Страсбург заради делото за обида срещу Галеви

Според Милен Попов и Методи Стойнев правосъдната система създава условия за изтичане на 3-год. давностен срок

Даниела Методиева
19.05.2011
размер на текста:

Двамата съветници днес бяха представлявани от адвоката им Антон Сираков (вдясно). Снимка: dennews.bg

Двамата общински съветници от „Атака” в Дупница Милен Попов и Методи Стойнев ще съдят България в Страсбург заради делото за обида срещу братя Галеви. Поводът е поредното му отлагане днес от Кюстендилския окръжен съд, този път заради отсъствие на един от двамата адвокати на Галеви- Емил Велинов заради ангажимент в друг съд.
Според двамата съветници от „Атака” правосъдната система в държавата не е действаща и те се чувстват пряко засегнати заради делото за обида, което би трябвало да се реши в тяхна полза рамките на 15 дни.
„Ще съдим държавата за това, че не се осигурява справедливо правосъдие и делото не може да приключи в разумните срокове. Казусът е ясен, но винаги се намират причини, заради които то се отлага. Целта е ясна, наближава месец ноември, когато изтича 3-годишният давностен срок, след който делото ще бъде прекратено. Точно поради тази причина ние ще потърсим правата си в Страсбург, където със сигурност държавата ще бъде осъдена, а ние ще бъдем овъзмездени по някакъв начин, жалкото е, че това ще бъде отново за сметка на българския данъкоплатец, коментира пред dennews.bg Методи Стойнев.
Двамата съветници не можаха да присъстват на днешното заседание, което се гледа в Кюстендил, тъй като по странно стечение на обстоятелствата, датата съвпадна за втори път със сесия на местния парламент. На предишното заседание по делото те присъстваха в съдебната зала в Кюстендилския окръжен съд, но този път обясниха, че са останали на сесията, за да могат да участват в дебатите и за да не направят отново удоволствие на управляващите. Вместо тях в съдебната зала влезе адвокатът им Антон Сираков.
След сесията днес Милен Попов изрази съмнение, че сесиите се насрочват неслучайно именно, когато има и заседание по тяхното дело. Като пример той посочи факта, че и през месец април и сега, датите за заседания на местния парламент бяха изтеглени със седмица по-рано, само и само да съвпаднат със датата на делото.
Следващото заседание по делото срещу братя Галеви е насрочено за 29-и юни и този път ще се гледа в Дупница.
Процесът срещу Пламен Галев и Ангел Христов започна в началото на 2009-а година заради изказването им по местната кабелна телевизия през месец ноември 2008-а година. Преди началото на диспут между тях и двамата атакисти, Ангел Христов-Геле ги нарече идиоти, а Пламен Галев го подкрепи.
Искът, който заведоха Милен Попов и Методи Стойнев бе за обезщетение в размер на общо 50 000 лева. На първа инстанция делото приключи на 15-и ноември миналата година, когато председателят на Дупнишкия районен съд Ели Скоклева прочете присъдата. Според нея по-малкият от братя Галеви- Ангел Христов- Геле бе осъден и трябва да плати 4 500 лева глоба за обидата „идиоти”, изречена за двамата съветници от „Атака” Милен Попов и Методи Стойнев в предаване по местната кабелна телевизия през месец ноември 2008-а година. Съдът не уважи гражданските искове на двамата обидени да бъдат обезщетени с по 25 000 лева и им присъди 12 пъти по-малко, като те ще получат по 2 000 лева. Геле ще бъде реабилитиран и съдебното му минало ще бъде изчистено 1 година, след като плати глобата, освен ако не обжалва присъдата.
По-големият брат- Пламен Галев бе оправдан по всички повдигнати му от защитата на съветниците обвинения.
Двамата атакисти обжалваха това решение на Дупнишкия районен съд като несправедливо. Успоредно с това и братя Галеви депозираха жалба в частта с присъдата срещу Ангел Христов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети