Пазят Строс-Кан от самоубийство

DenNews.bg
18.05.2011
размер на текста:

Медии пуснаха тази снимка с предположението, че това е жертвата Офелия.

Има реална опасност арестуваният за опит за изнасилване шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан да посегне на живота си. Заради такива съмнения служителите в нюйоркския затвор, където той се намира от няколко дни стриктно следят поведението му, съобщава lenta.ru, цитирана от news.bg.
Охраната на затвора проверява финансиста на всеки 15 до 30 минути и изисква той да е облечен в затворнически комбинезон и да носи обувки без връзки.
Заради шефа на МВФ е установен безпрецедентен надзор, като специално за него има отделено цяло крило от 14 камери. Обикновено в него се настаняват затворници с опасни инфекциозни болести, като туберкулоза и шарка.
Освен това на Доминик Строс-Кан е дадена и кислородна маска и уред за подпомагане на дишането, тъй като банкерът има проблеми с дишането по време на сън.
Междувременно стана ясно, че Управителният съвет на МВФ смята да се свърже със Строс-Кан, за да разбере дали възнамерява да остане на поста си. Той отрича обвиненията, но натискът върху него да напусне, за да не вреди на фонда, се засилва.
В интернет пък се появи снимка, за която се твърди, че е на Офелия Фамотидина - камериерката от хотел "Софител" в Ню Йорк, която е предполагаемата жертва на сексуално престъпление, в което е обвинен шефът на МВФ.
Медиите я описват като самотна майка на около 10-годишно дете, която е имигрантка от Африка. Не е ясно от коя точно страна тя е отишла в Америка, но се предполага, че е от Гвинея.
Междувременно полицията забрани да се разпространяват снимки на камериерката, която никой още не е видял с изключение на адвокатите на Доминик Строс-Кан, които я определят като "твърде малко съблазнителна". Офелия е висока 1.80 м, нейни колеги и приятели я определят като "свястна жена", която сега е в състояние на шок и през първите два дни е плакала безспир, информира БЛИЦ.
Междувременно стана известно, че Наказателната камара на Ню Йорк, която трябва да реши дали директорът на МВФ Доминик Строс-Кан ще бъде подведен под отговорност за сексуално насилие и дали срещу него ще бъде образувано дело, трябва да се произнесе до петък. Наказателната камара с между 16 и 23 съдебни заседатели ще заседава при закрити врата в отсъствието на съдия, за да разгледа доказателствата на обвинението и да реши до петък дали да повдигне обвинение.
Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година. По думите й сексуалното посегателство станало, когато тя се срещнала със Строс-Кан за интервю във връзка с книгата, която пишела. През 2007 г. тя разказва за случая в телевизионно интервю, но тогава името му е прикрито със звуков сигнал.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети