Съдебни лекари оставят скалпелите заради неизплатени пари

DenNews.bg
16.05.2011
размер на текста:

Днес лекари са отказали да направят оглед на местопроизшествие.

Съдебни лекари оставят скапелите от днес заради неизплатени задължения от страна на полиция и прокуратура още от средата на миналата година. Първите обявили, че спират да работят по криминални аутопсии са медиците във Варна, информира bTV. Те настояват да се регламентира начинът, по който ще се плаща за огледи на произшествия, аутопсиите и съдебно-медицинските експертизи и в какви срокове.
Днес вече има отказ съдебен лекар да посети местопроизшествие. Тази сутрин край варненското село Любен Каравелово е намерено тялото на украинска гражданка. Полицията е на мястото на инцидента, но засега не може да се предприеме нищо без съдебен лекар.
Според промяна в Закона за лечебните заведения от тази година аутопсиите и съдебно-медицинските експертизи се заплащат от съдебната власт. Висшият съдебен съвет обаче не е определил реда за превеждане на възнагражденията и вече шест месеца съдебните лекари работят без пари.
Опит за решаване на проблема имаше в петък, когато беше организирана среща между съдебните лекари във Варна и полиция и прокуратура. На нея е било направено предложение да се плащат само хонорарите на лекарите. По този начин обаче не се поемат разходите за болниците.
В събота здравният министър обеща до два-три дни да бъде намерено решение и средствата да бъдат изплатени. Според съдебните медици сумата, която им се дължи за последните шест месеца, е в размер на над 50 000 лев
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети