Сини емоции до червено: два отбора, щипка заплахи и обещания на вкус

Десислава Панайотова-Янкова
13.05.2011
размер на текста:

Уморени след събранието, но готови на битка за Катин. Новите членове на СДС. Снимки: dennews.bg

Рецептата за демокрация е отдавна написана. Среща се обаче в различни варианти в кулинарните книги на историята. За едни е производна на червеното, разбито добре с белтък мъгла. За други е изконно право, поръсено с канелата на човешките свободи и достойнства. Никога не съм крила, че демокрацията е моят земен бог, а любимият ми цвят е синьо. Даже заради тази страст класирам „Синьо” на „Сленг” в топ 5, макар конкуренцията в меломанските ми предпочитания да е страшна.
Без значение как демокрацията се е родила в Рилското корито сега е на път да изяде собствените си деца. Но не защото те се прекланят пред нея, като пред божество или пък тя е посестрима на Кронос. А просто защото рецептата за демокрация нещо се обърка. По кочерински.

Служителки на дома за стари хора бяха докарани за събранието със служебната кола.


16:30 ч. площадът на Кочериново. Силни капки дъжд вещаят за едни благодатна година, а за други давещо наводнение. Ден преди петък 13-и. Читалището очаква невиждан от годините на самодейния театър спектакъл. Макар че в главните роли не са заслужили артисти, а политически актьори. И спекаткълът се случи. Тъжен, весел, смислен, обезсмислен. Случи се така, че дори накара слънцето ту да се смее разливащо светлина, ту да се крие от срам зад завесата на облаците.
Първите появили се за събранието на СДС-Кочериново бяха жените от персонала на старческия дом. Със служебната кола и шофьора на щат. 10 минути преди 17 часа. И дамите станаха първият повод за първата схватка в Троянската война за сърцето на демокрацията. Война, в която като Ахил и Хектор думи тепърва ще сплитат отстранения от длъжност кмет Костадин Катин и заместникът му в трите досегашни мандата и в момента изпълняващ длъжността градоначалник Иван Минков. И армиите им.
Дали обаче дамите от старческия дом няма да са и първите жертви на бойното поле след като

 

Минков ги заплаши с дисциплинарни наказания, ако са напуснали работните си места в работно време, за да присъстват на събранието

 

Катин скри лицето си с вестник преди да влезе на събранието.

Всъщност на въпроса му защо и по чия заръка те се появиха за събранието, никоя от тях не отговори. Само една от служителките обясни, че в момента е в болнични. Мълчанието си пред действащия кмет жените обаче компенсираха с дар слово пред отастранения градоначалник. Пред него те обясниха, че работят на смени и не са пренебрегнали задълженията си, за да присъстват на събранието, на което бяха приети за членове на СДС. Даже обясниха, че думите на Минков са ги стресирали без да са виновни. Защо се появиха със служебната кола и след това част от тях бяха закарани пак с нея за смяната от 18 ч., никой не можа да обясни. На фона на това обаче както дамите от дома, така и общински служители и

 

привърженици на Катин заплашиха да напраявят жива верига пред общината, за да спрат „нарочните уволнения” от страна на Минков

 

До момента има само един уволнен от „хората на Катин”-дежурният в Гражданска защита Иван Чонев. Пред dennews.bg той обясни, че е получил заповед за уволнение в сряда, но не я е подписал. Работил е в общината от първия мандат на Катин-12 г., а до пенсия му оставали 2 години и половина.

Иван Чонев е уволнен защото няма средно образование, а за длъжността се изисква.


Всъщност самото събрание премина на два етажа, защото верните на Катин влязоха в салона на читалището, а Минков и част от десетимата стари седесари, които напуснаха ръководните постове в местната структура, останаха пред сградата. Горе Катин беше избран за председател на СДС на мястото на подалия оставка Стоян Банчев и утвърден за кандидат-кмет, а долу с пораженчески тон, но не и без желание за битка, седесарите направиха дисекция на досегашния път на демокрацията в Кочериново.
„Явно тук се прави ново,семейно СДС. Ние сме хората, които печелехме изборите и изнесохме СДС през тези години, но сега дори не сме поканени. Не желаем да участваме в този фарс. Защото Катин кара хората служебно да идват на събранията и да го подкрепят. Вписват нови членове, не защото те знаят принципите на партията, а защото сега са необходими. Как може да идват със служебната кола? Това демокрация ли е или диктатура. Няма човек от администрацията, който да не е викан по пет пъти в прокуратурата... Това ли са демократичните ценности”, попита Минков. Той се срещна с областния шеф на СДС и лидер в Дупница Пламен Данаилов и координатора за Югозападна България Калин Андреев набързо. След като чуха въпросите на старите седесари защо Катин е карал хората да гласуват на два пъти за БСП и че за събранието не са били поканени, двамата побързаха да се качат към залата, в която редици от 33-ма нови членове и верните на Катин служители от общината и училищата, вече го посрещаха с аплодисменти.
Христо Бицов, Костадин Грозданов и Иван Минков обаче останаха пред сградата. Тримата обясниха, че

 

другите подписали декларацията осъждаща кандидатурата на Катин, не са пожелали да присъстват заради страх от заплахи и лични обиди.
 

Минков (в дясно) със заклети демократи, които останаха пред сградата.

„Всеки знае как действа Катин. Щом те набележи, ставаш жертва. Има десетки такива хора, част от тях вече не желаят и да работят на територията на общината, защото са безсилни пред просташкия тон и заплахи”, обясниха те.
Всъщност и досегашния, лидер Стоян Банчев, въпреки че бил лично поканен от Катин да присъства на събранието, не беше в залата. На събранието преди седмица, когато той подаде оставка с декларация, беше наречен лъжец от Катин.
Грозданов, който неведнъж е критикувал и Пламен Данаилов, обясни че „истинското СДС е предадено от Катин преди години, когато той е предпочел съюза с бизнесмени пред отстояването на демократичните ценности”.
„Ние сме седесарите и работехме за идеята, докато Катин тичаше да говори с Братя Галеви и да се хвали, че никой нищо не може да му направи, докато е с тях. Защо и сега плаши хората, че ще се върне и ще падат глави? Защо се обажда по телефоните и кара хората да идват под строй, за да си осигури политически чадър. Но по колко производства работи прокуратурата вече? Колко хора са разпитани, колко СРС-та има с негови заповеди и заплахи?, попита той. И още преди да са чули позицията на Пламен Данаилов и Калин Андреев, че няма логика в твърденията, че Катин заплашва хората, за да си осигури подкрепа, защото вече е отстранен от длъжност, старите седесари отговарят-защото той плаши не със СДС, а с братя и бизнесмени, връзки и пари.


Самият Катин се появи скрил лицето си зад вестник. Така той избегна срещата с Минков, но по-късно обясни, че именно Минков не смее да го погледне в очите

 

След събранието, седнали на една маса, Катин, Данаилов и Андреев обобщиха, че са доволни от състоянието на партията, защото въпреки бойкота на десетимата, СДС регистрира не отлив, а засилване на позициите. Защото вчера бяха приети нови 33-ма сини членове, включително служителките на дома, учителки и ромско семейство, на което Катин е кум.
„Приливът говори за доверие към Катин и аз се надявам на успех на местните избори”, отсече Данаилов след срещата.
Освен че, кандидатурата на остранения кмет беше увърдена за предстоящите избори, за негов заместник като председател на СДС беше избран кметът на Мурсалево Робертино Киров, а като попълващ състава на ОбС на сините беше избран общинският съветник от Пороминово Севалдо Тущов.

Робертино Киров (вляво) е новият зам.-председател на СДС-Кочериново.


Освен това, досегашните два клуба в Кочериново бяха обединени в един с мотив, че така ще бъде по-лесно хората да бъдат информирани за предстоящи събрания. Листата за кандидатите за общински съветници ще бъде подредена на събрание на 18 юни. Както dennews.bg писа, заявления за съветници попълниха всички присъстващи на миналото заседание, което старите седесари бойкотираха. И защото тогава бяха обвинени, че бягат от отговорност, Грозданов, Минков и Бицов решиха да рискуват скандала и да присъстват на събранието вчера. Те обаче се оказаха без покани, а според Андреев информацията в медиите, че ще има ново събрание, може да се приеме като покана. По-късно Катин обясни, че не негова е вината, че старите членове не са поканени, защото тази задача била възложена на досегашния зам.-председател Илинка Вучкова, която също е един от подписалите декларацията срещу кандидатурата на Катин. Според отстранения кмет няма нищо недемокартично във факта, че информирани и поканени са оказаха само верните му хора.
Според него обаче тревожно било, че Минков, който той пренебрежително нарича врид (временно изпълняващ длъжността) откривал предизбораната си кампания (без официално да е обявил кандидатурата си) със започване на уволнения и налагане на страх.
„Чонев е бил уволнен, защото е попълнил декларация да стане член на СДС. Неговата дъщеря е моя секретарка.

Главният секретар на ОбA Анелия Бараковска (в дясно) е от новите членове на СДС. Тя е с последно предупреждение за уволнение, защото изнасяла документи.

Прокуратурата ме атакува от година и половина, че съм се разпореждал по телефона на мои служители, а сега врид вика хора да ги заплашва с уволнение. Доколкото разбрах, този човек който се прави на кмет, защото аз съм кмет-избран съм от хората, а той не е, е бил отпред, но си е тръгнал (б.а. двамата се засякоха, но Катин беше скрит зад вестник). Затова ние взехме решение, да направим жалба до прокуратурата за натиск над хората. Снощи трима души ми казаха, че няма да дойдат, защото за заплашвани”, обясни Катин. Всъщност срещу него има същите обвинения от другата страна и от служители на ОбА. Пламен Данаилов изтъкна, че лично е попитал всеки от присъстващите дали е бил заплашван от Катин, но отговорът бил че всички са дошли доброволно. Разбира се, на това от другата старана отговориха, че е най-нормалната реакция, след като в залата бяха само хората на отстранения кмет.
„Аз нямам право да вляза в общината. Аз съм в неизгодна позиция. И сиренето и ножа сега са в ръцете на врид. Аз от моята позиция на човек мачкан от държавната машина, как мога да плаша?”, попита още Катин.

 

Той все още не е подал заявление за преразглеждане на решението на Апелативен съд за отстраняването му от длъжност.

 

Пламен Данаилов, Костадин Катин и Калин Андреев.

„Това може да е грешка. Защото имам информация, че в общината в момента се фраскат нови документи със стари дати и ме подписват. Аз обаче имам доверие на органите. Що се отнася да сигнала от МОСВ до Върховна прокуратура и на тези упреци съм отговорил. Още повече, че за същото нещо имаше проверка от Европа и нищо не се доказа”, обясни още Катин.
По думите му зад неговата кандидатура ще застанат не само СДС, но и БЗНС, ССД, НДСВ, както и БСДП.
Дъждът спря. Слънцето се насмя. Дали обаче демокрацията в Кочериново няма да бъде изядена от децата си?
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети