Законът за МВР бил причина за бруталността на униформените

dennews.bg
12.05.2011
размер на текста:

Законът за МВР е дефектен и произвежда безнаказаност и насилие, съобщава news.bg. Това мнение изразиха правозащитници по време на дискусията „Полицейското насилие: генезис, състояние и решение", организирана от вътрешното ведомство, информира news.bg. 
Правозащитниците призоваха да бъдат предприети законодателни мерки с цел да се засили превенцията срещу бруталността на униформените, която в някои случаи отнема живот.
Заместник-вътрешният министър Веселин Вучков призна, че полицейското насилие е проблем у нас. Според него това може да се дължи както на недостатъците на правната уредба, така и на недобрия вътрешен контрол.Той обясни, че сред причините за организиране на дискусията са двата доклада на „Отворено общество" за гражданското наблюдение и медийното отразяване на случаите на полицейското насилие, този на Българския хелзинкски комитет относно проблема у нас, наблюденията на американския държавен департамент и факта, че България е в състояние на постмониторинг след приемането си в Съвета на Европа.
Маргарита Илиева от Българския хелзингски комитет представи доклад, основан на решенията на съда в Страсбург по дела свързани с прояви на насилие у нас от страна на униформените. Тя посочи, че 27 пъти в рамките на 12 години страната ни е била осъждана заради полицейско насилие.
Иванка Иванова от „Отворено общество" представи анализа на организацията, който се базира на медийните публикациипо темата.
Според него от 2005 до 2010 г. има трикратно увеличение на материалите по темата, което може да значи както, че случаите са повече, така и че обществената нетърпимост към подобни практики се е увеличила. Иванова съобщи още, че формите на насилие в местата, където то е извършено, са се увеличили през 2009 и 2010 г. спрямо периода 2004-2008г. Тя сравни тази тенденция с раково заболяване, което се разпространява извън полицейските управления. Според нея, освен това, превенцията на този етап не е ефективна, защото се обхващат само РПУ-тата.
Заместник-председателят на Висшия касационен съд Гроздан Илиев посочи, че у нас има 14 дела, завършили с осъдителни присъди срещу полицаи, като в повечето случаи те са свързани с нарушения извън работното време. Магистратът апелира за по-широка дискусия преди приемането на промени в Закона за МВР. Той подчерта, че полицаите трябва да са наясно къде и кого ще задържат и какво е здравословно му състояние.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети