ГДБОП удари он-лайн черно тото, източвало по 50 000 евро на ден

DenNews.bg
11.05.2011
размер на текста:

Служители на ГДБОП разбиха най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за он-лайн залагания при проведена мащабна операция в страната.
От тези пунктове изтичал национален капитал в размер между 20 и 50 хиляди евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози, информират от пресцентъра на МВР.
Операцията по неутрализирането на мрежа от незаконни пунктове за он-лайн залагания е проведена вчера на територията на цялата страна. Служителите от сектор”Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, заедно с регионалните структури на ГДБОП, инспектори на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите и НАП атакували едновременно 23 обекта в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и др. Акцията е реализирана след няколко месечното наблюдение, което установило, че чрез пунктовете за черно тото били осъществявани залагания към сайтове извън територията на България. Собствениците на нелегалните пунктове създавали акаунти в интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони, чрез които осъществявали залагания на резултати от спортни срещи. По този начин изтичал национален капитал в размер на между 20 и 50 хиляди евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози.
При операцията инспекторите на ДКХ-МФ са съставили множество актове за незаконен хазарт, като предвидената санкция в Закана за хазарта е на стойност от 25 хил. до 50 хил. лв. за всеки акт, иззели са над 30 компютърни конфигурации, чрез които са осъществявани незаконните залаганията, попълнени фишове от залаганията, програми за залагания и други документи. Спецполицаите заварили в нелегалните пунктове малолетни и непълнолетни лица, които също залагали там.
Установено е, че в основата на създаването на мрежата от нелегални пунктове стои група от влиятелни бизнесмени, които организирали и контролирали незаконната дейност на територията на страната.
Проведената операция пресече възможността за предстоящото откриване на нови нелегални пунктове и в много други градове на страната. Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в прокуратурата с оглед извършени престъпления, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и пране на пари. Работата по документирането на случая продължава, информират още от МВР.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети