Без ДПС, родният парламент поиска обезщетение от Турция

DenNews.bg
08.04.2011
размер на текста:

С 125 гласа „за” от 125 присъстващи в залата депутати днес, парламента призова правителството да ускори работата си в смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция по имуществените въпроси - обезщетяването на тракийските българи,екзархийските имоти, паметниците на културата и др. От гласуването се скриха само представителите на ДПС, но с обяснението, че не са против изчистване на сметките, но неодобряват факта, че предложението беше внесено от „Атака”, а не от външно министерство.
Обезщетението за наследниците на тракийските българи е 10 милиарда долара, които България трябва да поиска от Турция. Около 800 хиляди са наследниците на българите от Източна Тракия, изселени от родните си места през 1913 г. заради етническо прочистване от страна на Османската империя, уточнява dnevnik.bg.
Това е първият акт, с който българския парламент изисква обезщетения от Турция за изселените ни сънародници. Документът мина от 11-я път, след като десет пъти беше отхвърлян в рамките на миналото Народно събрание.
Предложението, внесено от "Атака", първоначално предвиждаше задължение за постигане на споразумение с Турция по този наболял и спорен от десетилетия въпрос. Още в сряда парламентът започна обсъждането на проекторешение, но тогава министърът на външните работи Николай Младенов призова за доизчистване на текста, за да не бъдат възпрепятствани добрите отношения между двете страни. В същото време Младенов заяви, че едно дипломатично формулирано решение ще помогне на България в преговорите с Турция в смесената комисия. Затова той, заедно с "Атака" формулираха новия текст, който вече не задължава, а призовава за ускоряване на преговорите.
Въпросът за обезщетяването на тракийските българи периодично поражда известно напрежение в отношенията между България и Турция. В началото на миналата година например тогавашния министър на българите в чужбина Божидар Димитров дори обвърза подкрепата на България за членство на Турция в ЕС с решаване на темата с обезщетенията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети