Разсекретиха следствието за смъртта на Гагарин

DenNews.bg
08.04.2011
размер на текста:

Юрий Гагарин умира на 27 март 1968 г.

По случай половинвековния юбилей от историческия полет на първия космонавт Юрий Гагарин, състоял се на 12 април 1961 г., Русия разсекрети документите от разследването на смъртта му.
От тях става ясно, че първият човек летял в Космоса е загинал, заради пилотска грешка, информира news.bg.
Според проведеното следствие, учебно-тренировъчният самолет МиГ-15УТИ най-вероятно се е разбил след рязка маневра, направена, за да се избегне удар с метеорологичен балон или опит от страна на космонавта да избегне навлизане в облак.
През годините се появиха множество версии за смъртта на Гагарин, вариращи от опит за избягване на летящ обект, сблъсък с друга машина, отказ на кислородната система в кабината и даже злоупотреба с водка преди фаталния полет.
Любителите на теории за световната конспирация лансираха и далеч по-фантастични тези: че космонавтът е бил в конфликт с КГБ и службите са организирали убийството му, че всъщност Гагарин не е загинал при катастрофата и е заживял под чуждо име и даже, че всъщност е загинал няколко дни по-рано при изпитанията на космически кораб, предназначен за кацане на Луната. А някои стигнаха и по-далеч с теорията, че Гагарин е бил отвлечен от извънземни.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети