Либийските бунтовници пласираха първия танкер петрол

DenNews.bg
07.04.2011
размер на текста:

Снимка: reuters

Либийските бунтовници пуснаха първия танкер с петрол, от чиято продажба ще спечели опозицията на диктатора Муамар Кадафи. За науснакането на танкера "Екватор" от либисйко пристанище, предаде "Ройтерс", цитирана от news.bg. Все още не е ясно кой е купувачът, но по-рано Катар обеща да помогне на либийските бунтовници с продажбата на петрола на световния пазар.
Националната петролна компания на Либия, която е под контрола на режима на Муамар Кадафи, пък заплаши със съд всяко физическо или юридическо лице, което сключи договор с бунтовниците, припомня ИТАР-ТАСС. Либийската опозиция планира да използва петролните приходи, за да финансира текущите си разходи, включително за закупуване на оръжие.
Междувременно режимът в Триполи обвини Великобритания, че е бомбардирала петролопровод, часове след като бунтовниците заявиха, че атаки от правителствени войски са намалили добива на петрол.
"Британски самолети са нападнали и провели въздушна атака над полето Сарир, при което са загинали трима охранители и други служители, а полето също е претърпяло щети", заяви заместник външният министър на Либия Халид Каим, цитиран от dnevnik.bg.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети