EK изправя Германия пред съда заради дискриминиран пенсионер, пристигнал в България

dennews.bg
06.04.2011
размер на текста:

Европейската комисия се е заканила да изправи Германия пред Съда на ЕС в Люксембург заради намалена пенсия на мъж след пристигането му в България, информира vesti.bg.

Оказва се, че от немска страна са си позволили да намалят с 1І3 парите на пенсионер, който е започнал да получава 400 евро, вместо полагащите му се по закон 650.

Освен Германия, застрашена от изправянето пред съда е и Белгия заради прилагането от тяхна страна на дискриминационни похвати при плащането на пенсии на граждани, пребиваващи в други страни членки на ЕС.

Веднага е последвала и реакция от немска страна, като Берлин се е позовал на двустранно споразумение, сключено преди присъединяването на България към ЕС.

На друго мнение е комисията. Според нея след като лицето се е преместило в друга страна членка на ЕС, редно е пенсията да се изплаща в пълния й размер.

Европейската комисия е отправила остри критики по отношение на тромавите процедури при изплащане на пенсиите. Оказва се, че Белгия все още изплаща в пълен размер само пенсиите на лица пребиваващи във Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Италия, Португалия и Испания, и то само чрез банкови преводи.

За лица, пребиваващи в останалите 19 страни от ЕС белгийските пенсии се плащат само с банков чек по пощата. Това води до бавене на пенсиите и техният получател трябва да плаща и висока комисионни, изтъкват от ЕК.
ЕК е изпратила до двете страни "мотивирано становище", което представлява последно предупреждение преди сезиране на съда. Германия и Белгия имат два месеца, за да променят законите си или да предоставят обяснения, в противен случай ще трябва да отговарят пред Съда на ЕС в Люксембург.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети