ЕК няма да закрие наказателната процедура заради нарушенията в Паничище

DenNews.bg
06.04.2011
размер на текста:

Протестът на сапаревобанци няма да повлияе на обективната оценка на евроекспертите.

Евроекспертите, които посетиха Сапарева баня и Паничище във вторник не са видели повод за закриване на наказателните процедури срещу България, задействани от Брюксел по жалба на екологичната коалиция „Да остане природата в България”.
Това обявиха самите проверяващи на брифинг в столицата днес, опровергавайки информацията, че след посещението процедурите може да бъдат спрени.
"Ако решим да закрием процедура, винаги предупреждаваме жалбоподателите поне 4 седмици по-рано, за да имат време за възражения", посочи ръководителят на делегацията Жан-Франсоа Бракелан, шеф на правния отдел в Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, цитиран от dnevnik.bg..
"Принципно можем да закрием процедура поради липса на доказателства за нарушение, но тя винаги може да бъде възобновена с постъпване на нова информация от неправителствени организации", подчерта шефът на отдел НАТУРА 2000 в комисията Щефан Лайнер.
Според европейските пратеници най-големият недостатък на българското природозащитно законодателство са малките санкции, несъответстващи на груби нарушения като непозволено строителство в защитените зони, отбелязава Бракелан. Затова и тяхната препоръка е определянето на по-големи санкции, които да залегнат в закона. Като пример за абурдност на процедурите те посочиха лифта и ски пистите, изградени в Пирин от фирмата "Юлен", които са причина за наказателна процедура срещу България. Наложената санкция е 2 000 лв. напълно неотговаряща на размера на нарушенията и нанесените щети. „Това е шега!”, казва още Бракелан, цитиран от dnevnik.bg.
Както писахме евроекспертите посетиха Сапарева баня и Паничище във вторник, където бяха посрещнат от протест.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети