Питейната вода в село Фролош разболява местните?

Кметицата сама хлорирала, за РИОКОЗ няма отклонение в показателите, хората пратиха писмо за помощ до Бойко Борисов

Десислава Панайотова-Янкова
06.04.2011
размер на текста:

Хората нямат пари за минерална вода и продължават да се тровят. Снимка: dennews.bg

Питейната вода в село Фролош разболява местните хора, причинявайки гадене, стомашни болки и съпътстващи проблеми. За това сигнализират с писмо до премиера Бойко Борисов жители на кочериновското село, които потърсиха за съдействие и екипа ни. До момента хората са се обръщали за помощ до кметската наместничка Лалка Николова, община Кочериново и РИОКОЗ-Кюстендил, но на практика не са получили никакъв отговор или проверка. Сега надеждата им е личната намеса от страна на министър-председателят. „Вчера изпратихме препоръчано писмо до Бойко Борисов и се надяваме на личната му намеса, защото в такива села като нашето вече не се живе. Извършва се унищожение и унижение на хората по всевъзможен начин”, обясни билкарят Иван Шонев.
След намесата на dennews.bg от РИОКОЗ обясниха, че през 2009 и 2010 г. е извършван мониторинг на централен водоизточник и всички данни да били в норма. Въпреки това началникът на отдел „Контрол на нехранителните обекти” д-р Владимирова обеща нова проверка на място.
Според местните от 6-7 години вода за пиене се взима от кладенец и открито дере, водата не се хлорира, а от чешмите изпадат кучешки косми и всевъзможни боклуци. Заради липсата на средства и невъзможността да си купуват минерална вода, хората не могат да излязат от кръга-поболяване-болница и обратно. Бившата санитарка Димитричка Пацова е истиснка загадка за лекарите. И въпреки че е ясно, че задравословният й проблем се дължи на водата, от години тя е редовен пациент. „Влизам в болница, излекуват ме. Дойда си тук, ама като съм безработна и няма пари за бутилирана вода, след няколко седмици пак ми призлява и пак влизам в болница”, казва Димитричка.
Осоновен виновник за проблема според местните е селският кмет Лалка Николова, тъй като водопровода не се стопаснисва и инкасира от ВиК, а се води общински.
„Не е истина, че водата е лоша. Аз лично я хлорирам”, казва Николова.
В писмото до премиера Иван Шонев и групата около него сигнализират и за други нарушения в село Фролош. Вижте какви в рубриката „Общество”.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети