Съмнителна вода превива от болки кочериновското село Фролош

Десислава Панайотова-Янкова
06.04.2011
размер на текста:

Хората се страхуват от саморазправа, но вече не могат и да мълчат. Снимки: dennews.bg

Вода със съмнителни качества поболява жители на кочериновското село Фролош. От болки и страх, че някой ден може и да не се събудят. Заради празните джобове местните са обречени да тичат в затворения кръг от призляването до болницата и обратно, защото и убедени, че водата ги разболява нямат пари за минерална вода.
Оплаквали се къде намерят, макар уплашени че ще си спечелят война с местния кмет Лалка Николова, те казват, че водохващанията са открити за замърсявания, че резервоарите не се чистят, а вместо хлорирана вода в чашите им изпадат кучешки косми, мишки и мръсотия.
„Преди водата идваше от извори, но от 6-7 години се хваща от кладенец и едно открито дере. Не се охраняват, а тези които отговарят са от временната заетост и питаме разбират ли какво вършат. Сигурни ли сме, че като се напият, защото често са пияни, няма да се изпикаят във водата, че няма да хвърлят нещо? Страх ни е да даваме вода на децата, ние да пием, защото от нея ти се гади, става ти лошо”, обясняват хората, събрали се в къщата на билкаря Иван Шонев.

Димитричка е най-редовният клиент на болниците. До нея са Кирил и Крум.


Бившата санитарка в селската здравна служба Димитричка Пацова е най-редовен пациент по болниците и едва намира пари за лечението си. „Преди няколко дни пак бях в болница, лекарите не знаят каква диагноза да ми сложат. Знае се, че е водата, но как да купувам от магазина бутилирана, като съм безработна. Няма пари и няма какво да се прави. Така ще се тровим, ще се превиваме от болки, докато някой не се сети, че не е редно цяло село да страда”, обяснява Димитричка.
Хората се опасяват, че питейната вода не подлежи на контрол и не е изследвана както трябва, особено на фона на това, че при дъжд по дерето се свиличала и кал, и дъждовна вода, и боклуци които попадат в чешмите.
Според тях цялата отговорност за състоянието на водохващанията и качеството на водата има кметския наместник, тъй като системите в селото не се стопанисват и инкасират от ВиК.
 

Калинка не може да преглътне, че кметицата я съветвала да си остави детето в дом.
Хората искат отговори. Сега ще ги търсят от премиера Бойко Борисов.

„Вместо Николова да използва хората от временната заетост да й копаят овощните градини и да й работят по къщата, да ги строи да чистят водохващанията”, отсича съпругата на Иван Шонев Калинка.
Потърсена за коментар Лалка Николова обясни, че не е получавала сигнали и самата тя е доволна от качеството на водата. Преди да се пусне в действие, водопроводът бил подложен на контрол, а от РИОКОЗ се правят изследваня редовно.
„В селото имаме два резервоара и вярно, че миналата година когато бяха пороите водата беше малко мътна, но само това. Разбира се, че водата се хлорира. Имам една торбичка и заедно с ВиК хлорираме. Аз ходя и хлорирам лично, така че това което се приказва, са глупости. Миналата седмица дойдоха от НАП да ме питат за Шонев, че нещо имал проблем с доходите и регистрацията на билкар и затова е започнал атаки срещу мен”, каза Николова.
От ВиК-Кочериново обаче обясниха, че не знаят за хлориране на водата, тъй като дружеството не отговаря за поддържането и инкасирането в селата Фролош и Цървище.
„Знам, че от една година, откакто аз съм във ВиК, резервоарите също не са чистени. Ще отидем, ако сега селото е включено в графика за почистване на резервоарите, което се извършва през април”, обясни техническият ръководител във ВиК-Кочериново Методи Ичев.
Информацията, която получихме от РИОКОЗ-Кюстендил е повече от лаконична. В нея се споменава само централен водоизточник – водохващане-каптаж в землището на селото, което се стопанисва от община Кочериново.
През 2009 г. са изследвани две проби вода по показателите на постоянния мониторинг и една проба по показателите на периодичния мониторинг. Те са отговаряли на Наредба № 9
за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
През 2010 г. е изследвана една проба вода по показателите на
периодичния мониторинг. Изследваната проба също е отговаряла на стандартите. По предписание на РИОКОЗ – Кюстендил, община Кочериново е провела през 2010 г. и собствен мониторинг на питейната вода, но данните не са ясни.
Началникът на отдел контрол на нехранителните обекти в РИОКОЗ д-р Владимирова обаче обеща, че ще предприеме нова проверка, след подадения сигнал от dennews.bg.
Въпреки уверенията, че водата е наред, хората продължават да се съмняват в качеството й, защото както сами казват, са видели какво ли не от селския кмет и отдавна са загубили доверието си към Николова.
„Как да вярваш на човек, който плаши със саморазправа всеки дръзнал да я критикува. Като говори с тебе те благославя, като се обърнеш те проклина. Можеш ли да вярваш на такъв управник? Кметицата се опита пред цяло село да ме изкара ислямистка, защото съм от Гоцеделчевско. Аз съм си чиста християнка, а и да не съм, на никой не е работата да ти се меси каква религия изповядваш. И мога да й кажа на Николова, че моето родно село е с 3000 души население, а има 8 човека по временната заетост. Тук няма и 100 души, а 20 човека държи на работа, само че по нищо не личи. Аз преди време работех по програмата и съм чистила с бебето на ръце”, казва Калинка и добавя, че най-много се притеснява именно за сина си. Покрай него семейството имало и абсурдни за 21 век в европейска държава изпитания.

Иван 5 г. е возил детето си на училище, защото му е бил отказан транспот.


„Заради кметицата Николова детето закъсня с година за училище, защото не искаха да ни отпуснат транспорт да го извозва до училището в Кочериново. Наложи се после аз 5 г. да го возя до училище, да вземем кола на изплащане и заеми. През тези пет години аз не можех да работя през учебната година, защото такава ми е работата-сутрин се берат билките. Назад ни върна, унижаваха ни, даже кметицата не искаше да пусне снегорина по-рано, за да закъсвам аз с колата. А кото се приберях-тогава тръгваше снегорина”, обяснява и Иван. Най-обидното по думите му било, че след писмо до министерство на образованието, в което пита защо се отказва транспорт на дете, което иска да учи, отговорът бил, че въобще не е постъпвало искане за училищен превоз до Фролош.
„Сега детето е в училището в Бобошево и от там идва автобусчето. Добре че там хората излязоха по-разбрани макар, че е друга община. Но представете си колко е обидно да ви казват „ако нямате пари да се грижите за детето дайте го в юндома в Дупница”. При условие, че ние за детето живеем, а държавата отпуска пари за извозването на учениците. Жестоко е”, добавя Иван.
От отдел „Просвета” в община Кочериново обаче обясниха, че заявка за извозването на момчето не е била подадена именно от родителите. „Не може да си представите какви ядове сме имали с тоя”, отсякоха от там. Според Иван обаче документите му са били унищожени нарочно.
Подхванали темата обаче, хората се сещат и за още съмнителни неща около упрвалението на Лалка Николова.
„Тя предоставя собствения си автомобил, за който не е сигурно дали е минал на технически преглед, на един от временната заетост, който няма книжка. Кара по улиците на селото, а тоя често пие алкохол. Всичките от временната заетост работят на овощната й градина, майсторът, който прави ремонт на черквата от 8 г. повече работа свърши по дома й. Но кажеш ли нещо, започва да плаши, да настройва хората срещу тебе. Така съпругата ми от работа изгони, макар че е трудолюбива”, казва Иван.
Калинка пък подхвърля, че докато била на служба към кметството Николова я карала да се подписва на списъци за помощи срещу имената на възрастни хора. „Аз не исках, защото кой гарантира, че после човека ще си вземе отпуснатите храни. Ама иначе кметицата много обича да манипулира, да прави хората на балами за бурканче мармалад и лютеница помощи от Германия. Раздава ги като лични подаръци от нея. А най-интересното е, че все плаши с мъжа си и брат си”, добавя Калина.
Репликата запалва домашното събрание и един през друг мъжете почват да обясняват как Николова плашила по изборите, че ще сложи камера в тайната кабинка и ще снима всеки по време на гласуването.
„Камерата бил донесъл мъжът й от Щатите. Плашеше бабите по селото, че няма как да се скрият. Много беше дейна по изборите за да взима гласове за кочериновския кмет Костадин Катин и казваше, че докато той е на власт, и тя ще е. И на всички избори тя е на работа в канцеларията си, защото гласуваме в стаята срещу нейната врата. Посреща от стълбите тези хора, които усети че може да манипулира и сплаши. Първо през кабинета вика хората, казва им как да гласуват и после ги праща към стаичката. Мъжът й пък винаги е в комисиите и само се споглеждат, правят си знаци...”, обяснява Елеонора, която също е член на избирателната комисия във Фролош.
Съпругата на бизнесмена Грозданов-Юлия пък пита как кметицата изведнъж се сдобила с толкова много имоти.
И сякаш за да й отговори, Крум Чочев изнася пореден факт. На пук на природните закони земята във Фролош била доста палава и обичала да бяга и да се крие.
„Да, така излиза. В наше село земята не е там, където очакваш да е и явно обича да бяга от обичайните си места. Земята на бившия стопански двор беше парцелирана и раздадена, а не върната на собствениците. И така вместо собственик на земя тук се оказваш собственик на терени при село Крумово. Там обаче минава газопровода и нямаш право да ги ползваш. Аз лично дадох 200 лв. на оценител, но и земята и парите изчезнаха изневиделица”, къде на шега, къде на сериозно обяснява Чочев.
Той е един от купувачите, взели помещения от някогашното ТКЗС. Така с хамбара получил и 5 биволски коли и 7 колела, които обаче станали повод за опъване на отношенията с Николова.
„Все ме притискаше да ги дам на кметството и сега наскоро ми прати трима мъже да ги вземат. Чудя се да пиша ли жалба до полицията, защото и сградите и техниката бяха собственост на стопанството, а не на кметството. Николова обаче ги прибра като нейни...може да си ги сложи на двора, че сега хубаво й го направиха от временната заетост”, казва още той.
 

 

Със същия мотив била изнесена и фуражомелката от стопанската сграда, която преди години купил Иван Шонев. „Тя беше дарена от стопанството да се ползва от цялото село. Къде е сега и за какво ще се ползва не знаем”, добавя Иван.
Кирил Шкумбов пък не може да преглътне обидата, че кметицата си позволявала да говори с хората като с животни и ги настройвала едни срещу други. „Една шепа народ сме останали. Вместо да тича да печели проекти да се оправи водата на селото, да се оправи пътя, да имат хората работа, само с глупости се занимава. Но кажеш ли й го, веднага ще чуеш „внимавай, да не ти плачат децата”, казва Шкумбов.
„Е, това е най-лошото. Че вече не сме хора, че само конфликти се правят, че ни плашат, сякаш сме овце”, добавя и Божидар.
Потърсена по-късно, Николова отрече всички упреци. Тя дори ни посъветва да не пишем „за да не станем за смях”.
„Тоя Иван всичко го знаят. Знаят хората как съм му помагала, а гледай сега какви ги върши. Фурожомелката не работи, само железа са останали от нея. Прибрах я в мазето под магазина, ако той е искал да я предава за желязо, е друг въпрос. Колите на Чочов пък какви коли бяха-проядени греди и железарии. Всичко е в кметството, няма у дома да си ги нося, разбира се. Но като станаха тези неща с кмета Катин се уплаших и си рекох-чакай да прибера всичко, че и мен да не подгонят”, сподели Николова.
По думите й, всички „прибрани неща” тя е получила при встъпването в длъжност с приемно-предавателен протокол. Що се отнася за работниците от временната заетост селският кмет обясни, че те я молили да работят при нея, защото заплатите им не стигали.
„Да, работят при мен, но в извънработно време. Другата седмица ще викна и майстора от черквата да ми прави тераса. Какво да правя, в селото не се намират майстори, а хората искат да работят. Да им откажа ли? А това за камерата и снимането са пълни глупости и се чудя да не ги ли съдя тези”, отсече още кметът на Фролош.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети