Уволненият шеф на НЕК съгласувал с Дянков споразумението с руснаците за АЕЦ „Белене”

dennews.bg
06.04.2011
размер на текста:

Уволненият шеф на НЕК Красимир Първанов е съгласувал с финансовия министър Симеон Дянков оончателния текст на споразумение № 12, което бе подписано снощи с руснаците по повод АЕЦ Белене. Това обяви на брифинг днес Красимр Първанов, който след подписването на споразумението вчера бе уволнен от министъра на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от news.bg
„Ако Първанов не го беше подписал, пак щеше да бъде уволнен.Първанов беше бушонът и при подписване, и ако не подпише", това каза за себе си Красимир Първанов, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Той допълни още, че в споразумението подписано от него няма текст, който да е обвързващ юридически.
Според Първанов еднакво отговорни за подписания документ са и финансовия министър Дянков и икономическия Трайков
От стенограма, изпратена от днешното заседание на Министерския съвет става ясно, че Дянков наистина е дал съгласието си за подписване на споразумението.
Борисов обаче е категоричен, че по линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията.
Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си, аз ще подкрепя неговата оставка, заяви Борисов и обясни, че Първанов е бил длъжен да уведоми ресорния си министър, въпреки, че вицепремиерът ме у възлагал подписване на споразумението.
Според думите на премиера снощи Дянков и Трайков са се срещали, но не са успели да постигнат разбирателство.
От своя страна Красимир Първанов твърди, че ако не е било подписано споразумението, последиците за НЕК и за държавата са щели да бъдат много лоши и се мотивира с факта, че е имало предявен иск от руснаците към НЕК в размер на 600 милиона евро", поясни Първанов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети