Проверката от Брюксел стигна пеш и с лифта до хижа „Рилски езера”

Десислава Панайотова-Янкова
05.04.2011
размер на текста:

Пеш и с лифта проверяващите от Европейската комисия, които вчера бяха в Сапарева баня, са огледали терените посочени от еколози като места на нарушения в жалба до Брюксел. Началникът на отдел „НАТУРА 2000” в дирекция “Околна среда” към Европейската комисия Щефан Лайнер и делегацията експерти направили снимки и огледали пътя от Сапарева баня за Паниище, около хижа „Пионерска”, пътеката под лифта и туристическата пътека от „Пионерска” към Седемте рилски езера.
Управителят на основният инвеститор в сапаревобанския дял на Рила планина „Рила спорт” Славейко Стайков, които придружавал проверяващите през част от обхода, изрази увереност, че проверката няма да намери нарушения на европейското законодателство и НАТУРА 2000.
„Големият въпрос за нас е, че Европейската комисия, българската администрация и общественост бяха излъгани от псевдоеколозите. Изложените факти в жалбите до ЕК не отговарят на действителността и това може да се види от всеки, който не е предубеден. Но с тези откровени лъжи на еколозите беше издействана наказателна процедура срещу България”, обясни за dennews.bg Стайков, изразявайки задоволство, че вчера проверяващите са могли да се запознаят с мнението на инвеститорите, местната власт и хората.
На база на подадените сигнали за три нарушения-изграждането на пътя под лифта, тръба за отводняване на пешеходния път и пътя от Сапарева баня за Паничище, е задействана наказателна процедура срещу България. Тя може да приключи или с налагане на парични санкции, които държавата трябва да плати, или с определение за коригиране на нарушенията в случай, че това е възможно.
Все пак до финалното определение на Европейската комисия има време, тъй като самото становище от проверката вчера ще бъде готово до месец. След това има срокове, в които Брюксел изисква мерки от страна на българската държава и едва след пропускането им или невъзможност за изпълняване, се налага санкция.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети